Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strategi klar för länet till 2030

"En region att längta till." Det är visionen i den regionala utvecklingsstrategi som Regionförbundet tillsammans med flera aktörer i länet nu tagit fram.

I går presenterades strategin för länets utveckling fram till 2030. Styrdokumentet "Jämtland Härjedalen 2030 – innovativt och attraktivt" har arbetats fram av Regionförbundet i Jämtlands län tillsammans med regionala aktörer, till exempel Handelskammaren, landstinget och Mittuniversitetet.

– Jag hoppas att det ska bli ett dokument som används av alla. Nu har vi en grundbult att stå på och tanken är att vi ska dra åt samma håll, säger Susanna Löfgren, länsråd på Länsstyrelsen.

Dokumentet ska vara styrande för exempelvis EU:s olika finansieringsprogram, länets tillväxtprogram, klimatstrategi och besöksnäringsstrategi. Sju prioriteringar lyfts fram, däribland satsning mot innovation, kunskapsutveckling, besöksnäring och infrastruktur.

– Det är ett bra dokument vi kan jobba efter. Vi säger att vi jobbar för "fler mular i länet", och att till exempel jobba med nya innovationer kanske kan locka yngre att arbeta inom jord och skog, säger Ing-Marie Jirhed, regionchef på LRF Jämtland.

Hon ser även områden som hade kunnat få större plats i den nya strategin.

– Det skulle kunna ha varit ännu tydligare kring den regionala livsmedelsstrategin. Livsmedelsbranschen är en viktig motor här i länet, säger hon.

Katarina Nyberg Finn, regionchef på Handelskammaren, vill att alla i länet ska känna sig delaktiga i arbetet att utveckla länet fram till 2030.

– Jag hoppas att det blir ett levande dokument och inte bara en hyllvärmare, säger hon.