Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stressad ambulanspersonal i Strömsund larmar om resursbrist

Region Jämtland Härjedalen har i tre avvikelserapporter beskrivit missförhållanden för ambulanspersonalen som orsakas av resursbrist.

I samtliga avvikelserapporter anses ändrade jourläkartider på hälsocentralen i Strömsund ha gett negativa konsekvenser. Det framgår även att man anser att det behövs två dygnet-runt ambulanser i området.

De tre rapporterade händelserna skedde i somras. Ett fall som tas upp är en händelse som inträffade på Dundermarknaden i somras. Då fanns ingen jourläkare på plats efter klockan 21, vilket ledde till att en patient som behövde sys inte fick hjälp eftersom ambulanspersonalen behövde åka på ett uppdrag med högre prioritering.

I ett annat fall behövde ambulanspersonalen neka ett larm för att de inte orkade mer. SOS ska ha diskuterat om besättningen verkligen orkade ta fler larm eftersom de såg den höga arbetsbelastningen.

I det tredje fallet ska inte personalen ha hunnit göra en bedömning av en patient innan man blev kontaktade av SOS på grund av ett larm med högre prioritering. Det ska ha lett till missnöjda patienter och anhöriga, samt inre stress för personalen.

Samtliga händelser har nu avslutats av regionen.

Mer läsning:

[+] Ambulanssjuksköterskan: "Det är ambulansbrist i länet och det är patienterna som drabbas värst"

[+] Christer var med och räddade spädbarnet i Ragunda: "Även poliser får gråta"

[+] Helena Modigh: "Helt ärligt hade jag nog föreställt mig mer action, mer blod och mer HLR"