Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid kring färre politiker i kommunfullmäktige

Ragundas kommunfullmäktige krymper nästa mandatperiod från 31 till 27 ledamöter. Först efter flera voteringar fastställdes denna minskning vid onsdagens möte som var förlagt till Stugun. Vänsterpartiet motsatte sig förgäves förändringen.

– Vi krymper oss själva. 31 hjärnor är bättre än 25. Det ska vara mindre elit och mer vanligt folk, ansåg Eija Dibba (V) som ställde sig mycket frågande till det ursprungliga förslaget som var en minskning till 25 ledamöter.

– Jag förstår inte problemet med 31 ledamöter. Handlar det om ekonomi eller kandidatbrist? Det här känns som när vi ska sälja fastigheter. Det är väldigt suddiga motiv, tyckte Sara Lindström (V).

Som ÖP tidigare berättat är det gruppen "Vital demokrati", med representanter från de olika partierna, som försökt hitta en lösning alla kunde ställa upp bakom.

– Men vi misslyckades. Vänstern vek inte från 31 och Allians för Ragunda höll fast vid 25 ledamöter. Därför är vårt förslag om 25 ledamöter oenigt, förklarade gruppens ordförande Jan-Ove Johansson (S).

Socialdemokraterna gick därför till slut sin egen väg och lanserade kompromissen 27 ledamöter.

– Ett bra mellanläge, som kommunalrådet Terese Bengard (S) beskrev det.

Minskningen till 27 ledamöter från och med nästa mandatperiod blev allstå till slut lösningen. Mot det beslutet reserverade sig vänsterns Eija Dibba och Sara Lindström samt Larz Danielsson (C).

Något beslut om sammanträden även fortsättningsvis ska hållas på kvällstid fattades dock inte. Den frågan lyftes ur och tas upp vid ett senare tillfälle.