Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid mellan ÖP och Centerpartiet

Per Hansson, politisk redaktör på ÖP, slutar vid årsskiftet, men ännu finns ingen ersättare. ÖP:s ledning och Centerpartiet har inte kommit överens om vem som ska bli ny politisk redaktör.

ÖP:s chefredaktör Hans Lindeberg drog tillsammans med ÖP:s ägare Mittmedia i gång rekryteringsprocessen i höstas. En kandidat togs fram, men den personen godkänns inte av Centerpartiet.

Partiet vill i stället ha en annan person, men den personen godtas inte av ÖP och Mittmedia med motiveringen att personen ifråga inte har journalistisk kompetens.

Så nu är situationen att ÖP efter årsskiftet kommer att sakna politisk redaktör.

– Vårt varumärke skadas naturligtvis av detta, speciellt nu när vi går in i ett valår. Jag tycker att det är jättetråkigt, och jag tror att våra läsare kommer att tycka att det känns konstigt, säger Hans Lindeberg.

Till tidningen Medievärlden säger Anders Rönmark, som är samordnare för ledarsidorna inom Mittmedia, att Mittmedia måste ha verksamhetsfokus.

– Vi måste rekrytera någon som kan driva utvecklingen av opinionsjournalistiken i alla kanaler, framför allt i de digitala.

Den politiska färgen på ÖP:s ledarsida är ett arv från den tid då Centern ägde ett antal dagstidningar inklusive ÖP. När koncernen Mittmedia köpte ÖP skrevs ett avtal om att Centerpartiet även i fortsättningen skulle ha inflytande över valet av politisk redaktör.

Anställningen görs av Mittmedia och ÖP.

– Det råder olika meningar om hur vi på bästa sätt ska följa avtalet. Men vi ska sätta oss ner med Centerpartiet i januari, och jag hoppas att vi kan lösa det här då, säger Anders Rönnmark.

Lena Holmestig som är Centerns talesperson i frågan om politisk redaktör på ÖP säger att parterna ska träffas och diskutera den pågående rekryteringen. Däremot vill hon inte kommentera tillsättningen i övrigt.

- Vi för inte den diskussionen externt med respekt för alla parter som är berörda, skriver Lena Holmestig i ett mejl till ÖP.

På ÖP:s ledarsida kommer tillfälliga skribenter att medverka tills dess att dödläget undanröjts.