Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid om alkohol i matkassar

Regeringen tillsätter en snabbutredning i syfte att skärpa den lagstiftning som styr näthandel och hemleverans av alkohol.

– Syftet är att upprätthålla Systembolagets detaljhandelsmonopol. Räcker inte lagrummet till måste det förtydligas, säger folkhälsominister Maria Larsson (KD) till Svenska Dagbladet.

Flera tunga instanser, bland annat justitiekanslern, har kritiserat alkohollagen för att vara otydlig. Utredningen ska vara klar redan i juli.

I somras blev City Gross den första dagligvarukedja i Sverige att erbjuda möjligheten att beställa vin för de som köper matkedjans färdigpackade matkassar, i samarbete med näthandelsföretaget Winefinder.

Systembolaget polisanmälde City Gross, men i oktober lade utredaren ner förundersökningen.

– Det är alarmerande om en åklagaren tvingas lägga ner mål och att det inte blir någon domstolsprövning eftersom lagen är för otydlig, säger Maria Larsson till SvD.

Winefinders vd Ole Nielsen hotar nu att anmäla Sverige till EU-domstolen.

– Vi hotar inte Systembolagets monopol och inte heller folkhälsan. Vi följer lagen, men om nu regeringen sätter upp handelshinder för att privatimportera alkohol kommer vi att anmäla Sverige till EU-domstolen, säger han till tidningen.