Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strikta regler för drönare

Vill någon önska dig god jul med en drönare under granen? Tänk då efter innan du skickar upp den mot stjärnorna - det finns strikta regler för hur den får användas.(TT)

Intresset för så kallade drönare, det vill säga obemannade luftfartyg, har ökat rejält. Inför julen säljer också teknikföretag olika varianter för alltifrån ett par hundra till avancerade varianter för tiotusentals kronor. Vad många dock inte känner till är att det finns regler hur drönaren får användas.

– Det man måste tänka på är att inte utsätta andra för fara. Man ska inte flyga över folkmassor eller dra uppmärksamhet till sig, till exempel flyga över en väl trafikerad väg, säger Remi Vesvre, ledningsstrateg på sjö- och luftfartsavdelningen vid Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen har sett en fördubbling av ansökningar om tillstånd för drönare jämfört med 2013. Tillstånd från Transportstyrelsen krävs bland annat vid kommersiella ändamål eller om drönaren ska flygas utom synhåll för föraren och vid uppdragsflygning.

– Problemet är de som köper för nöjes skull och inte är medvetna om vilka risker som finns. Över 120 meter ska den inte flyga för att hålla avstånd till övrig flygverksamhet, säger Remi Vesvre.