Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömavbrott? Det här kan du göra!

Här får du tips på vad du kan göra för att förbereda dig på bästa sätt inför ett eventuellt strömavbrott. Artikeln kommer från helahälsingland.se.

Annons

Om ett oväder är på väg: Se till att följa väderrapporterna. SMHI går ut med sina vädervarningar för ett dygn framåt på denna länk.

Plocka fram telefonnummer till din elleverantörs felanmälan i god tid och ha det tillgängligt.

Det finns flera nya tjänster där du kan få information via din mobiltelefon eller via e-post om planerade eller plötsliga oplanerade strömavbrott. Se t ex dessa länkar för Fortum och EON.

Om strömmen går Börja med att kontrollera säkringarna. Kontrollera om din granne har ström. Om ett större område är strömlöst känner troligtvis elleverantören redan till avbrottet och har satt i gång at reparera felet. Om det bara är du eller ett fåtal grannar som har strömavbrott kan du ringa och felanmäla avbrottet till din leverantör.

Om strömavbrottet blir långvarigt kan det vara viktigt att få samhällsinformation. Ny teknik som mobiler, datorer, tv-apparater kanske slutar fungera. En batteridriven radio eller en bilradio kan då vara det enda som fungerar tillförlitligt och den kanal där du kan få information vid större och långvariga störningar.

Häll upp vatten i dunkar eller tillbringare. Fyll termosar med varmt vatten.

Ta vara på värmen. Kläd dig varmt. Stäng fönster och dörrar. Stäng till rum du inte använder.

Undvik att öppna kyl och frys så ofta. På hösten/vintern/våren kan du förvara en del mat utomhus för att undvika öppna och stänga dem så mycket i onödan.

Stäng av elektriska apparater och element för att undvika att säkringarna går när strömmen kommer tillbaka. När strömmen är tillbaka startar du ett i taget och på låg effekt.

Se till att ha hemma:

Ficklampa

Batteridriven radio

Extra batterier

Värmeljus/stearinljus och tändstickor

Första hjälpen-väska

Gasolkök

Säkringar

Källa: Fortum och EON