Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsund bör satsa på solenergi

Annons

Som en naturlig fortsättning på utvecklingen och investeringar på förnybar energi som vindkraft så tycker vi att det är dags att öka intresset för solenergi.

Att sätta upp egna solceller och bli mikroproducent har ökat stort de senaste åren. Det är ett bra sätt för hushållen att både bidra till bättre miljö och få kontroll över kostnaden för sin elförbrukning.

Intresset har ökat mest i södra delarna av landet och vi tror att det behövs en stimulans för att öka intresset i Strömsund och Norrlands inland.

Genom samarbete med EgenEL och JAK finns nu ett bra alternativ för att installera och finansiera en installation av solceller för det egna hushållet.

Alla har inte möjlighet att installera solceller på sitt eget hus eller tomt och hyresgäster har begränsad möjlighet.

Vi vill göra det möjligt för de boende i Strömsunds kommun att satsa på egen solel.

Vi föreslår därför att kommunen tillhandahåller mark för solenergiparker på olika orter i kommunen. Intresset i de olika kommundelarna får bli avgörande för etablering av solcellspark.

Där kan hushållen och kommunen sätta upp solceller för sin egen elförbrukning.

Genom att bidra till den omställning av förnybar energi som behövs för framtiden kan det även bidra till att göra Strömsund till en attraktivare plats för utveckling och inflyttning.

Genom samarbete med elleverantör kan de hushåll som har solceller i parken göra en avräkning på elen de producerat.

En passande driftsform skulle vara kooperativ drift av solcellsparkerna. Gärna ett kooperativt ungdomsprojekt.

Greger Rönnqvist, Inger Paulsson, Per Berglund

Miljöpartiet de gröna i Strömsund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel