Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsund faller i vindkraftsligan

Men Strömsunds kommun står fortfarande stark med en femteplats bland landets kommuner.

Det är branschorganisationen Svensk vindenergi som varje år gör en lista på hur bra kommunerna är på vindrkaft. Enligt Svensk vindenergi så finns det 63 vindkraftsverk i Strömsund med en total effekt om 123,4 megawatt vid halvårsskiftet 2013. Det placerar kommunen på en femteplats jämfört med förra årets fjärdeplats.

Listan toppas av Ockelbo, Gotland och Malå. Enligt Svensk vindenergi startades det 132 nya vindkraftverk under första året 2013.

"Vindkraften i Strömsund ger ett viktigt bidrag till energiomställningen" skriver Annika Helker Lundström, vd för Svensk vindenergi i ett pressmeddelande.

Helker Lundström menar också att vindkraften pressar elpriset samtidigt som elexport leder till minskade klimatutsläpp.

Svensk vindkraft skriver också att det fanns vindkraft i 167 kommuner och totalt fanns det 2517 vindkraftverk i Sverige vid halvårsskiftet 2013.

"Sverige har bland de bästa förutsättningarna i Europa för att producera förnybar el. I hela landet producerar vindkraften 9 TWh el" Skriver Annika Helker Lundström i pressmeddelandet.

Vindkraftslistan baseras på installerad effekt. Även yta, befolkningstäthet och vindförhållanden räknas in.

Så här gick det för länets övriga kommuner: Berg hamnar på 57 plats, Härjedalen 33, Krokom 27, Åre 124. Ragunda, Bräcke och Östersund finns inte med i listan.