Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsund får ny unik utbildning

Nästa år utökar Skyttegymnasiet sin verksamhet med någonting unikt. Som enda skola i Sverige ska de starta upp en nationell utbildning för skyttar med funktionsnedsättning.

– Vi ville utöka och bredda verksamheten, så det här var ett naturligt steg. Vi sökte först till Svenska handikappidrottsförbundet och när vi hade fått klartecken från dem så vände vi oss till Skolverket, säger Marie Martinsson, tränare på Skyttegymnasiet vid Hjalmar Strömerskolan.

Nu har även Skolverket godkänt ansökan och hösten 2014 ska utbildningen dra i gång. Skolan har beviljats att driva utbildningen fyra år framåt, sedan görs en ny ansökan. Under tre år får det maximalt antas nio elever på utbildningen, gärna fördelat med tre elever per år.

– Förut kunde ju även elever med funktionsnedsättning söka för att få studera på vår utbildning, men nu har de ju fått en egen antagningspott kan man säga, säger Marie Martinsson.

I dag går 15 elever på skolan och de senaste tio åren har tolv medaljer tagits på EM och VM av före detta elever. Enligt skolan själv är sportskytte en av de tre största individuella sporterna i landet.

• Vad betyder det här för skolan?

– Att vi kan bredda verksamheten. Vi går ju i kommunalt regi och självklart vill vi ha elever, säger Marie Martinsson och fortsätter:

– Vi har fått lite färre elever sen vi förlorade riksintaget som vi hade under flera år.

• Har ni några sökande redan nu?

– Vi har inga formellt sökande än, men det har ringt lite folk med frågor.

Nu ska lite förberedelser göras, sedan hoppas personalen på skolan att anmälningarna ska dyka upp. Sista anmälningsdag är 1 december.

Hjalmar Strömerskolans rektor Heidi Sundelin skriver i ett pressmeddelande:

– Det känns väldigt bra att vi nu kan vända oss till alla, oavsett förutsättningar. Vi kommer att tillgänglighetsanpassa verksamheten och lokalerna utifrån elevernas olika behov. Jag ser det här som en spännande utveckling av vår redan i dag väl fungerande verksamhet.