Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsund går mot strömmen

Mitt i allt prat om dålig ekonomi och dåliga tider går Strömsunds kommun mot strömmen. Kommunen har bästa tillväxten bland länets kommuner enligt en färsk undersökning.

Det är Syna AB – Sveriges äldsta kreditupplysningsföretag – som kommit fram till den slutsatsen. Och det är en nöjd näringslivschef Daniel Perfect som tar emot med siffror som pekar uppåt för kommunen.

– Bara under förra året startades 57 nya företag i kommunen. Vi har nu ett bra företagsklimat, med bra entreprenörer som har en förmåga och en vilja att starta, driva och utveckla företag, säger Perfect.

Han visar gärna upp siffror som styrker hans uppfattning.

– Antalet anställda i den privata sektorn har under åren 2001 till och med 2009 ökat med 328 personer. Samtidigt har antalet anställda i den offentliga sektorn minskat med 384 personer. Den privata sektorn ökar alltså kraftigt och den gör det under en tidsperiod då antalet kommuninvånare minskat med 1 400 personer, förklarar Daniel Perfect.

Och han ser även framtiden an med tillförsikt.

– Om vi ser långsiktigt väntar jag mig en fortsatt stark tillväxt och utveckling av företag som kommer att sälja mer såväl utanför regionen som utanför landet, säger Daniel Perfect, full av framtidstro.

Framåtandan blomstrar på flera sätt i Strömsunds kommun just nu. Kommunen kan nu dessutom uppvisa en positiv befolkningsutveckling.

– Det är fler som dör än som föds här i kommunen, men inflyttningen har ökat markant. Efter tredje kvartalet i år ligger vi på en positiv befolkningsutveckling. Det är av största vikt att det fortsätter så eftersom det expansiva näringslivet måste få in såväl arbetskraft som kompetens, säger Daniel Perfect.