Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anlagd brand mot moské i Strömsund

/
  • I den här källarlokalen i Strömsund ligger moskén sedan ett år tillbaka. Polisen har ännu inga misstänkta för den anlagda branden i torsdags natt.
  • Polisens tekniker var under gårdagen på plats för att säkra spår från moskén. Per Handspik är säker på att branden var anlagd.
  • Polisens tekniker säkrade spår på fönsterkarmarna till källarlokalens fönster.

Branden i en moské i Strömsund var anlagd, visar den tekniska undersökningen.

Händelsen har högsta prioritet och polisen har flera intressanta spår.

Annons

Vid halv tre natten mot fredag har någon anlagt en brand i moskén som ligger i källaren i ett hyreshus i centrala Strömsund.

– Det har brunnit längs med väggen under fönstret. Det finns brända kartonger där inne och jag kan inte finna att det är en naturlig brandorsak, säger Per Hanspik, polisens kriminaltekniker som igår jobbade med den tekniska undersökningen.

Församlingsmedlemmen som upptäckte branden ska ha sett några ungdomar springa från platsen. Och eftersom polisen misstänker att någon tagit sig in eller ut genom fönstret undersöktes fönsterkarmen där man hittade flera fingeravtryck.

Elden hade inte spridit sig utanför rummet där den startade men röklukten tog sig upp till pensionärslägenheterna ovanför.

– Det hade kunnat få väldigt allvarliga konsekvenser att elda i ett hyreshus mitt i natten, säger Per Hanspik.

Polisen i Strömsund jobbade under gårdagen intensivt med fallet.

– Ärendet har högsta prioritet, vi har folk på plats där uppe och vi har vissa spår vi jobbar efter, säger Thomas Gutke, förundersökningsledare och närpolischef i Strömsund.

Under gårdagen hörde många oroliga människor och svensk och internationell media av sig till polisen sedan brottet först rubricerats som hatbrott. Thomas Gutke vill inte utesluta hatbrott men den nya rubriceringen är i nuläget försök till mordbrand.

– Det kan tänkas vara hatbrottsrelaterat, men i dagens läge vill jag inte lägga ribban där. Det kan vara så att personerna som har gjort det här inte ens kan stava till hat, säger Thomas Gutke.

Om moskén hade legat i en separat byggnad eller om lokalen tydligt hade skyltat med sin verksamhet hade rubriceringen hatbrott varit självklar. Men Thomas Gutke menar att den var ”oförsiktig”.

Polisen har ännu ingen misstänkt för brottet, men en ung person togs under gårdagen in för förhör.

 

Annons