Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byn som är en sovstad

/
  • – Vi älskar vår bygd som är ett andningshål för alla, säger Alvar och Ulla Johnsson som sedan 1993 bor i den 200 år gamla byn Vågdalen.FOTO: BENGTERIC GERHARDSSON
  • I somras samlades Per Danielssons ättlingar för att fira Vågdalens 200-årsjubileum hemma hos makarna Johnsson.FOTO: PRIVAT
  • – Det var min farfar som byggde den här gården, berättar Alvar Johnsson.FOTO: BENGTERIC GERHARDSSON
  • I gårdens äldsta byggnad har makarna Johnsson sina släktsamlingar. – Mycket handlar om starka viljor och överlevnad, berättar Alvar Johnsson.FOTO: BENGTERIC GERHARDSSON
  • Det var nere vid Fångsjöns strand allt började. Där byggde nybyggaren Per Danielsson familjens hem när han köpte byn 1813.FOTO: BENGTERIC GERHARDSSON
  • Alvar Johnsson visar stolt upp pärmen där han har sin släktforskning.FOTO: BENGTERIC GERHARDSSON
  • Under 1920-talet bodde omkring 250 personer i Vågdalen. Nu finns här bara ett 35-tal bofasta.FOTO: BENGTERIC GERHARDSSON
  • Byn har en aktiv hembygdsförening. Här på hembygdsården har byborna även egen vävstuga.FOTO: BENGTERIC GERHARDSSON

Blankisen under det första snötäcket ligger som en förrädisk glasyr över den historiska marken. Här i byn Vågdalen, en mil sydost om Strömsund, har svunna tider ägnats särskild uppmärksamhet i år. Byn med sina i dag 35 bofasta invånare har i år fyllt 200 år.

– Det här är en sovstad till Strömsund, fastslår byns ålderman Alvar Johnsson, 85.

Annons

Han är själv ättling till byns grundare Per Danielsson från Grelsgård som 1813 köpte hela området som i dag är Vågdalens by för 368 riksdaler.

Nere vid Fångsjöns strand uppförde nybyggarfamiljen sitt hem.

Per Danielsson var gift med Märit Matsdotter från Högsjöberg. De fick sex barn varav fem föddes efter flytten till Vågdalen. Det område Per Danielsson köpte omfattade 800-900 hektar som så småningom kom att delas upp inom släkten.

– Min farfar var en av dem som fick en lott på 100 hektar och började bygga den gård där vi numera bor, berättar Alvar Johnsson som tillsammans med sin hustru Ulla, 75, övertog gården för 20 år sedan.

– Räknar vi in våra barnbarn är de åttonde generationen på den här gården.

Det är med tydlig stolthet Alvar Johnsson vill föra den anrika gården och Vågdalens historia vidare. När den här byn var som mest levande under 1920-talet bodde här omkring 250 personer.

– I dag finns det nog inte mer än ett 35-tal bofasta här. Men vi har mycket god sammanhållning och trivs här. Vi har bra väg, väglyse och eget vatten. Vi är många som hjälps åt att hålla byn levande. Vi har vävstuga i hembygdsgården och varje påsk ordnar vi pimpeltävling på Fångsjön, säger hustrun Ulla.

Makarna Johnssons gård fungerar lite som navet i byn. Det är här man samlas när det budas till släktträff. Vid en av de större släktträffarna samlades 130 personer som alla hade sina rötter i Vågdalen.

– Då hade Ulla gjort kams, kesfil, tjälknöl och bakat tårtor till alla. Vi inledde släktträffen med en samling i Ströms kyrka. Där regnade det men när vi kom hem hit till Vågdalen sken solen och vi kunde ha släktkalaset utomhus, berättar Alvar.

När Vågdalen i år fyllde 200 år var det dags för ännu en släktträff på gården. Och då liksom förr svepte historiens vingslag över gårdstunet.

Inne i gårdens äldsta byggnad har Alvar och Ulla Johnsson inrett ett eget släktmuseum med bilder och föremål som på ett eller annat sätt är kopplade till anfadern Per Danielsson och hans ättlingar.

– Det här är ju historisk mark. Mycket handlar om starka viljor och överlevnad. Det skulle utan vidare bära för ett filmmanus, tycker Alvar Johnsson.

En av de äldre släktingarna han imponerats av är Petrus Nordfors. Han var missionär i Indien och professor fysik och historia.

– Alla växte upp under fattiga förhållanden men med stor begåvning och en järnvilja att lyckas i livet. Petrus Nordfors ville redan som ung bli missionär och hjälpa folk ute i världen. Han vandrade mot Ramsele och ner till kusten där han tog båten ner till Stockholm och Uppsala där han utbildade sig till präst och reste sedan till Indien,berättar Alvar.

En annan av Per Danielssons ättlingar är framlidne konstnären och regissören Yngve Gamlin.

– Min pappa och Yngve Gamlin var kusiner.

Byn Vågdalen och dess historia och människor finns även beskriven i en bok skriven av Gösta Thulin. Vågdalen och Storön - boken om två byar heter den och är utgiven av Vågdalens hembygdsförening.

– Vi har en mycket aktiv hembygdsförening. Kämparna i den föreningen är verkligen värda all uppskattning. Vi älskar vår bygd och för alla sommarstugeägare och andra som kommer hit är den ett andningshål, fjärran från storstadsstressen, säger åldermannen Alvar Johnsson.

Bengteric Gerhardsson

Mer läsning

Annons