Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gubbhögen - årets by i Strömsund

/
  • – Sista affären försvann för fem eller sex år sedan, minns Åke Johannesson i Gubbhögen.
  • Maj-Britt och Åke Johannesson har botti Gubbhögen i drygt 50 år. Mycket har förändrats under de åren.
  • Naturcampingen i byn är iordningsställd av byborna själva. Flera eldstäder och stugor välkomnar gästerna.
  • Tilly Jönsson menar att det bästa med byn är naturen runt omkring. – Den lever jag av, den är rik och vacker, säger hon.
  • Melanie Pripp är 28 år och inflyttad från Tyskland med sin man för fem år sedan. Deras iver och skaparlust har betytt mycket då Gubbhögen nu utses till årets by i Strömsunds kommun den 21 juni.
  • Ilvar Lindberg visste inte han gick genom Årets by i Strömsunds kommun då han med sin rullator vandrade genom Gubbhögen på onsdagen. Men han visste att det var varmt, stekande varmt.
  • Melanie Pripp driver café och är urmakare men iordningsställer också en hel del av de hus som finns i Gubbhögen.
  • Gubbhögen - årets by i Strömsunds kommun. Fem personer kommer att få ta emot utmärkelsen i samband med kommunstyrelsens sammanträde den 21 juni i Bygdegården.

Man kan lugnt säga att byn Gubbhögen nordväst om Strömsund varit nere för räkning. Men nu finns det åter hopp. Gubbhögen utses till årets by i Strömsunds kommun den 21 juni.

Annons

För 50 år sedan fanns inte mindre än tre affärer, post, telegraf och skola. Bensinstationer och café.

– På alla gårdar fanns djur. Det var verkligen en levande bygd när vi flyttade hit, säger Åke och Maj-Britt Johannesson, som kom till Gubbhögen för över 50 år sedan.

Hur många som bor i byn nu för tiden är oklart. Kommunhuset i Strömsund säger 39. I byn skiftar uppgifterna beroende på vem frågar. Vissa säger att det finns 34 boende i byn, andra menar att det är 45.

– Jag vet säkert att det är fem eller sex personer i hela byn som jobbar, resten är pensionärer, säger Åke Johannesson.

– Och jag vet att det i 13 av kåkarna bor ensamma män. Nu börjar byn göra rätt för sitt namn, skjuter Maj-Britt till.

Men byns namn har en annan historia. Namnet sägs komma från tiden då Gubbhögen bara var en fäbodvall. På fäbodvallen fanns en stor sten. När man kom med båt kunde man med lite fantasi likna stenen vid profilen av en gubbe.

Tilly Jönsson kliver ut på fartstutrappen till sitt och hennes makes hus. Hon funderar över frågan vad som är bäst med byn. Svaret dröjer länge.

– Jaaa, säger hon eftertänksamt. Jag vet inte vad som är bra med byn nu längre. Men naturen runt omkring tycker jag om. Den är rik och vacker, jag lever av den, säger hon.

Men även om det finns lite av uppgivenhet hos de äldre i byn sprudlar det av iver, arbetslust och glädje då man träffar på den unga tyskan Melanie Rapp. Hon och hennes man kom till byn från södra Tyskland för fem år sedan. Då var det av en ren slump. Nu har de stor skuld till att Gubbhögen utses till årets by.

– Vi letade efter hus i Jämtland, men att vi landade just här var en ren slump. Men det ångar vi aldrig, här är så fint, säger Melanie där hon står med en målarpensel i hand och blickar ut över byn.

Hon och hennes man är 27 respektive 28 år. De lever av lite av varje. Hennes man röjer skog under sommarhalvåret.

– På vintern bara han finns. Han sitter i soffan och vilar fötterna på bordet, säger hon med ett brett skratt. Man ska inte jobba för mycket i livet, det gör man i Tyskland, fortsätter hon.

Melanie själv jobbar också hon med lite av varje. Dels är hon urmakare och dels driver hon ett café i byn - Piratcaféet.

Just nu är hon i färd med att iordningsställa ett gammalt hus i byn. Det är nymålat och färdiggjort utanpå. Nu är det interiören som återstår.

– Det ska bli ett hus som välkomnar kommande turister. Härifrån ska vi ordna guidade turer. Det ska finnas plats för tio boende i huset. De första gästerna kommer redan i augusti, säger hon.

Det som händer i byn beror ofta på de nyinflyttade tyskarna. De köper hus och de skapar liv i byn. Paret Rapp är ett bra exempel på det.

– I Gubbhögen händer det faktiskt massor just nu. Vi ska snart ha midsommarfest, vi hade julbord i vintras, vi har startat en naturcamping, vi har iordningsställt Hedvindskolan. Och allt gör vi i samverkan och allt görs på idéell grund. De flesta som bor här är gamla, men inte i huvudet, säger Melanie Pripp och fortsätter arbetet med att iordningsställa ytterligare ett hus i byn.

Annons