Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlare vägrar sälja energidrycker till barn

/
  • Jennifer Wallberg, 19 år, Lugnvik:– Nej, aldrig. Det är inte gott, och inte nödvändigt heller. Jag ser till att sova på nätterna och äta när jag ska, så blir jag pigg.
  • Niklas Norberg, 19 år, Hede:– Nej, ingenting alls. Jag har inget behov av det direkt. Känner jag att jag behöver bli piggare så rör jag på mig.
  • Nathalie Lundin, 22 år, Torvalla:– Nej, det gör jag inte. Jag dricker hellre kaffe. Energidrycker är så söta, och man blir nog piggare av en kopp kaffe.
  • Anton Fladvad, 18 år, Vemdalen:– Ja, periodvis – för att orka med plugget. Det hjälper för stunden, men sedan kraschar man och det går inte att plugga.
  • Maria Hemmingsson, 18 år, Östersund:– Nja. Det händer  ibland, när jag vill ha energi. Det är som typ godis och socker, man får en kick för stunden.

Handlarna i Strömsund har tagit ett annorlunda, gemensamt grepp. De har satt en åldersgräns på 18 år för inköp av så kallade energidrycker.

Annons

– Vi vill ju inte tjäna pengar på sådant som verkar tvivelaktigt, säger Ica-handlaren Anders Harlin.

– Vi gör det inte för att skada unga, utan tvärtom, säger Jörgen Olofsson, chef på Konsum.

Ursprunget till handlarnas ovanliga steg kom från Vattudalsskolan. Där hade man sett en ökning av energidrycker och även vissa negativa konsekvenser i dess kölvatten.

– Det har blivit en liten fluga här, företrädesvis i årskurs 7 och bland killarna. Det är inget jätteproblem, men kan bli. Vi ser hur elever som druckit det här går upp och ner i toppar och ännu djupare dalar. Då blir det lätt oroligt och stök på skolan, säger Lars Rönnestrand, rektor på högstadieskolan centralt i Strömsund.

Från skolans sida gjorde man därför det man kan – höll föräldramöten med information och rekommendationer om att barnen inte bör använda, eller åtminstone minska intaget av, energidrycker.

Efter mötena kom reaktioner från föräldrar. Ett mejl skickades bland annat till Ica-handlaren Anders Harlin:

– Föräldern beskrev problemen som uppstått på skolan och tyckte att vi skulle sluta sälja det helt. Det var kanske ett lite för stort grepp, men däremot tyckte jag att en åldergräns var rätt.

med kollegan Jörgen Olofsson på Konsum på andra sidan torget. Och efter ett möte med Lars Rönnestrand i tisdags morse så tog de gemensamt beslutet som började gälla omedelbart.

– Vi reagerade på det vi fick höra och satte åldersgränsen i samförstånd mellan skolan och oss. En del elever var de tvungna att skicka hem. De var för slut och orkade inte hela skoldagen, säger Jörgen Olofsson.

– Och för mig finns ingen annan åldersgräns än 18 år, då man blir myndig, säger Anders Harlin och berättar vad han fått höra från skolan:

– De blir som studsbollar, med hög energi i 20 minuter sedan går de ner, nästan som i koma. Det inte går att bedriva undervisning med eleverna eftersom de blir så stirriga. Tydligen finns det de som har bytt ut frukosten mot energidryck också.

som inte gillade beslutet var in redan första dagen och sa att de skulle gå och handla någon annanstans. Men Lars Rönnestrand gick vidare till de andra ställen i Strömsund som säljer energidrycker och alla sa sig villiga att följa samma riktlinjer.

Beslutet ska handlarna följa upp i höst. Men de känner sig rätt säkra på att det är rätt:

– Det står ju till och med här att det inte är något för barn, säger Anders Harlin när han läser en rekommendation på baksidan av en burk.

Mer läsning

Annons