Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inredd stuga gör utställningen om Lars Theodor komplett

/
  • Spisen är den som Lars Theodor hade i stugan, men är ordentligt rengjord sedan dess.
  • Skidlegendaren Lars Theodor Jonssons stuga har flyttats från Lill-Alavattnet, fixats till och inretts med massor av originalinredning och finns nu för allmän beskådan vid Hembygdsgården i Strömsund. Sakka Nejne, hans systers barnbarn, har gjort en hel del av jobbet med att färdigställa stugan.Vissa detaljer ger en känsla av att tiden stått stilla. Här den transistorradio och en av klockorna som Lars Theodor använde.
  • Sängen som Lars Theodor sov i, har fått nytt sängbolster, men fyllningen, två säckar halm, fanns väl bevarade bland hans saker.
  • Kläderna som Lars Theodor bar finns upphängda på väggen, allt från den röda mössan till nätbrynjan.
  • I skafferiet finns gamla fina burkar bevarade som till exempel Jojka renköttbullar på översta hyllan. Vid sidan om hänger den ryggsäck han bland annat bar när han var ner till Strömsund för att handla.
  • Sakka Nejne är missnöjd med att stugan efter restaureringen, då fyra nya stockar sattes dit längst ner, målades röd, trots att den var grå i original. Vid sidan av dörren sitter bland annat ett träkonstverk som Lars Theodor gjort.
  • Flera bilder och andra minnen av Lars Theodor sitter uppsatta i stugan.

Nu står även Lars Theodor Jonssons stuga inredd och klar att visas vid hembygdsgården i Strömsund. Därmed är utställningen om skidlegendaren komplett.

Annons

 

– Jag är glad att hembygdsföreningen följer det som vi ättlingar ställde som motkrav när vi skänkte hela hans samling. Vi ville att det skulle bli en riktig utställning, säger Sakka Nejne.

Lars Theodor Jonsson var hennes mormorbror. Tillsammans med Sten Sundqvist har hon arbetat hårt för att få i ordning stugan och i slutet av förra veckan var de klara.

– Sten Sundqvist som var drivkraften bakom att stugan kom ner hit. Sedan lovade jag att hjälpa till och se till att det såg något så när ut och har varit här så gott som varje dag på slutet. Jag har sytt gardiner och sängbolster som vi fyllt med halm som faktiskt också fanns bland Lars Theodors saker, säger Sakka Nejne.

Hon var uppe emot 25 år innan hon träffade Lars Theodor första gången. Men sedan dess hade de mycket kontakt och kom varandra ganska nära.

– Vi pratade mycket i telefon, jag bjöd hem honom på middag och när jag passerade på väg till Gäddede så skulle jag alltid ha med mig 15 flaskor öl till Lars Theodor, säger Sakka Nejne.

Arbetet med att färdigställa stugan har därför varit speciellt för henne:

– Det är med glädje jag jobbar här. Det känns som att jag pratar med Lars Theodor.

Sakka Nejne jobbade också rätt hårt med övertalning av alla runt 30 ättlingarna att låta samlingen efter Lars Theodor Jonsson behållas intakt och lämnas till hembygdsföreningen. Det gör att hon känner sig extra nöjd nu när utställningen är klar.

Prissamlingen och ett inrett rum finns, som ÖP berättade i förra veckan, i den nya utställningshallen på hembygdsgården. Nu när stugan är inredd och öppen att visas är utställningen komplett.

– Meningen är att det ska vara öppet hela sommaren. Jag har också lovat att vara med och berätta lite i mån av tid, men det kanske inte blir så mycket jag hinner tyvärr, säger Sakka Nejne.

Stugan är den samma som Lars Theodor Jonsson bodde i de sista åren i Lill-Alavattnet, ett par mil från Strömsund efter vägen mot Gäddede. Men den var nedgången och i samband med flytten och de år som stugan bara fick stå, förstördes bottenskiktet och fyra nedersta stockarna samt fönstren fick bytas.

– Men jag är missnöjd med att den målades röd, för den var ju gråaktig egentligen, säger Sakka Nejne.

Interiört är det mer likt det hem Lars Theodor hade. Förutom att högarna med tidningar han hade byggt upp på golvet saknas och att mycket av sotet från åratal av eldande i spisen har städats bort.

– Det mesta av sakerna är original och det är möblerat som Lars Theodor hade det, säger Sakka Nejne och tittat belåtet runt i stugan.

 

Annons