Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irritation kring rivning av hyrehus i Rossön

/
  • Strömsunds hyresbostäder tar inte emot nya hyresgäster här på Vangenvägen 4 i Rossön utan säger att huset ska rivas. Samtidigt har det precis grävts och förberetts för bredband till huset. Foto: Patrik Sjödin
  • Här ligger rören till bredbandskabeln framme vid huset, klar att dras in till lägenheterna. ”Vi har ett avtal med Telia som fritt installerar bredband till varje lägenhet i vårt bestånd”, säger Tord Sjödin, vd på Strömsunds hyresbostäder.

Folk vill hyra på Vangenvägen 4 i Rossön, men får nej från kommunala Strömsunds hyresbostäder på grund av ett rivningsbeslut. Samtidigt förbereds för bredband till huset.

Annons

– Det är en sorglig historia. Nog är det konstigt att inte folk ska få flytta in där, när de vill och det finns lediga lägenheter, säger 83-åriga Sonja Gjersvold som är en av de drabbade.

Hon ville hyra en av de sex lediga lägenheterna på Vangenvägen 4 så att dottern och hennes man kunde flytta upp från Stockholm till huset snett över vägen där Sonja bor nu:

– Men på Strömsunds hyresbostäder sa de att det skulle rivas och att de inte hyrde ut något mer.

Hon erbjöds i stället att hyra på Näsvägen, utan samma närhet till dottern och på andra våningen.

– Dessutom tyckte jag att de lägenheterna var fula. Den här kåken är ju fin, säger Sonja Gjersvold som konstaterar att kommunen nu missade inflyttare:

– Dottern och hennes man köpte hus där nere i stället. Så jag bor kvar och klarar ju mig ändå. Men visst känns det bittert att få det här tillbaka efter att ha jobbat 28 år i kommunen.

Sonja Gjersvold är inte ensam om att ha fått nej. Anders Bryntesson, som tidigare var ordförande i samhällsföreningen, vet om flera fall:

– Vi har missat nytt folk till byn på grund av att de inte fått flytta in i den kåken. Dessutom har jag hört att det finns de som redan bor där på andra våningen och vill flytta ner till första, men inte får det heller.

– Vi har sagt att vi inte ska hyra ut till några nya där. Den är så väldigt nergången och vi vill inte lägga ner pengar på att rusta upp. Och vi har ingen kö i Rossön, det finns andra lägenheter, säger Tord Sjödin, vd på Strömsunds hyresbostäder som bekräftar ett rivningsbeslut, men säger att det inte finns någon tidsplan:

– Det är ingen brådska att tömma fastigheten. Vi tänker inte kasta ut de som bor där.

Anders Bryntesson tycker att byborna skulle få köpa hyreshuset i stället för att det ska rivas.

– Det är möjligt att vi säljer, men inte för boendeändamål. Vi säljer i så fall väldigt billigt och vill inte skapa konkurrens med oss själva, säger Tord Sjödin.

– Om det är så kan jag faktiskt inte svara på. Men vi har ett avtal med Telia för hela vårt bestånd där de fritt installerar bredband till varje lägenhet mot att de får ensamrätt i ett antal år, säger Tord Sjödin.

– Vi får undersöka om det blivit någon miss i kommunikationen. Så vitt jag fått fram så kände vi inte till att det fanns ett rivningsbeslut. Men det är bara draget kanalisationen, plaströren, och ingen fiber ännu, säger Irene Krohn på Telias pressavdelning.

 

Mer läsning

Annons