Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jormvattnets skola kan tvingas lägga ner i höst

Ett nytt förslag har lagts om att lägga ner Jormvattnets skola redan till hösten.
– Det här kom som en kalldusch för oss, säger Kerstin Jonasson Pramberg, lärare på skolan.

Annons

I september tog kommunfullmäktige beslutet att Jormvattnets skola skulle få vara kvar.

Men nu har frågan om nedläggning av skolan väckts igen. Det är Lars-Eric Bergman (M), ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden som ligger bakom.

– Det är mitt förslag som jag tagit fram efter att ha diskuterat med förvaltningen. När vi har plockat bort Gubbhögen med åtta elever så känns det konstigt att ha kvar en ännu mindre skola, där de dessutom har närmare till skolan de flyttas till, säger Lars-Eric Bergman.

Han berättar om bakgrunden till nedläggningsförslaget:

– De har endast fem elever till hösten och dessutom har två mellanstadieelever pratat om att gå i Gäddede och då kan de bli bara tre barn i skolan. Det skulle bli oerhört dyrt per elev.

– De blir sex elever till hösten eftersom vi får ett barn som går upp i förskoleklass. De två killarna, som nästa år går i femman och som funderat på att flytta, har redan bestämt sig för att vara kvar, säger Kerstin Jonasson Pramberg.

I Jormvattnet och övriga norra Frostviken väcker förslaget stor förvåning.

– Efter fullmäktigebeslutet i höstas så har man ju räknat med att det skulle gälla. Jag hoppas de tar sitt förnuft tillfånga och håller fast vid det som de redan lovat, säger Nisse Rolandsson, förälder till både nuvarande och kommande barn i skolan.

Förskolan som ligger i samma byggnad som skolan har nio inskrivna barn som ska fylla på skolan om några år. Ett barn vardera 2009 och 2010 ska kliva upp i skolan, sedan är det fyra aktuella för skolstart 2011.

– Det är ju två år som det blir lite färre elever, men sedan ökar det ju igen. Värst är det ju för dem i Blåsjön och ovanför där. Det är många där som får åka långt till skolan och det är inte mänskligt, säger Nisse Rolandsson.

– Min dotter frågade ”de lägger väl inte ner nu om jag flyttar” innan vi efter mycket om och men bestämde att hon skulle gå i Gäddede, säger Anita Olsson.

Nya förslaget om nedläggning av Jormvattnets skola diskuterades på barn-, kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott i torsdags, men beslutet sköts fram till nämndens möte 21 april.

Mer läsning

Annons