Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael jobbar som deltidsbrandman

När Mikael Jansson inte jobbar som arbetsterapeut i Hoting är han även verksam som deltidsbrandman. Det betyder att han måste vara tillgänglig dygnet runt var tredje vecka.
– Det är ett viktigt och trygghetsskapande uppdrag. Speciellt på landsbygden, säger han.

Annons

Som deltidsbrandman, eller räddningspersonal i beredskap som det egentligen heter, är Mikael Jansson anställd inom Jämtlands räddningstjänstförbund och har varit det sedan 2002. Då det inte är något heltidsuppdrag arbetar han till vardags som arbetsterapeaut.

– Som arbetsgivare är vi positiva till att vår personal tar på sig uppdraget som deltidsbrandman eftersom vi vet hur viktigt det är för våra kommuninvånare. Vi har ett flertal anställda som är deltidsbrandmän. Vi släpper dem när de behöver rycka ut på insatser, säger Karin Holmquist tillförordnad kommunchef.

Att Mikael Jansson blev deltidsbrandman kom mest till utav en slump.

– Jag var ledare inom hockeyn då några föräldrar som var deltidsbrandmän lockade mig att prova på. Sedan blev jag kvar. Jag gillade uppdraget från första stund, säger han.

Ute på landsbygden är deltidsbrandkårerna av väsentlig betydelse för att människor ska kunna bo kvar och känna trygghet om en olycka skulle vara framme.

Var tredje vecka har Mikael Jansson något som kallas beredskap. Det betyder att han måste vara tillgänglig dygnet runt och kunna infinna sig på Hotings räddningstjänst inom fem minuter.

– Det är ett viktigt och trygghetskapande uppdrag, inte minst på landsbygden där avstånden är stora, säger han.

I Strömsunds kommun finns deltidsbrandmän i Hammerdal, Strömsund, Backe, Hoting och i Gäddede. Bortsett från vanliga larm åker även brandmännen på IVPA-larm. I väntan på ambulans gör de en första insats. Ifjol gjorde stationerna totalt 172 insatser.

Mikael Jansson i Hoting arbetar till vardags som arbetsterapeut. Var tredje vecka rycker han ut som deltidsbrandman.

Annons