Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattudalens båtklubb ska ge Svaningen nytt liv

/
  • Så här såg det ut närM/S Svaningen låg utanför Hembygdsgården i Strömsund. 2006 knäcktes båten när den skulle lyftas upp på land. Sedan dess har den stått på land. Nu har Vattudalens båtklubb köpt båten.

Båten M/S Svaningen har sålts till Vattudalens båtklubb. Nu ska den få nytt liv.

Annons

Båten började rustas upp i slutet av 1990-talet och lågklar i börjanav 2000-talet.

Men i samband med att den togs upp ur Vattudalen 2006 gick den av – kölen knäcktes. Sedan dess har den stått uppe på land. Ströms Hembygdsförening som ägde båten har inte haft råd att renovera den igen och har haft båten ute till försäljning. Det fanns risk att båten skulle försvinna från Strömsund. Men nu har Vattudalens båtklubb köpt Svaningen.

– Tanken är att vi ska få den i brukbart skick. Vi tänkte att vi kanske kunde göra ett försök. Vi vill att den ska vara kvar i Vattudalen. Det är en fin båt. Vi har sökt medel för att få råd att renovera den. Vi har bland annat sökt regleringsmedel, säger Leif Mattsson, ordförande i Vattudalens båtklubb.

När den kan bli klar är osäkert.

– Det beror om vi får pengar till det. Vi måste även hitta kunnig personal som kan hjälpa till att renovera båten, säger han.

Vattudalens båtklubb vet inte vad de ska göra med båten i nästa steg. Den kan antingen ligga vid en brygga och fungera som café eller restaurang. Eller så kan den trafikera Vattudalen.

– Vi får se om det blir trafik. Det finns en restaurang och bar i båten, säger Leif Mattsson.

Han vill inte avslöja hur mycket det kostade att köpa båten.

– Det är lite hemlighetsfullt. Men det är inga stora summor, säger han.

Det finns redan en större båt i Vattudalen – M/S Tärnan. Det är föreningen Vattudalens kulturbåtar som sköter driften av den. Det är ännu inte klart om den ska gå i trafik till sommaren eller hur den ska användas i beställningstrafik.

– Vi ska ha ett möte till våren och bestämma det, säger Stig Eriksson, som sitter med i styrelsen för Vattudalens kulturbåtar.

Mer läsning

Annons