Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsunds elever tävlar om med slänga så lite skolmat som möjligt – bästa skolan vinner finlunch

Varje månad slängs flera hundra kilo mat i skolmatsalarna. Nu vill Strömsunds kommun råda bot på matsvinnet och utlyser en tävling bland skolorna.

Matsvinnstävlingen sker som en del av Klimatveckan. Tävlingen pågår veckorna 15-18 på alla grundskolor i kommunen. Matsvinnet mäts per elev, så skolorna tävlar på lika villkor.

Förstapriset är en klimatsmart Nobellunch med musik och servering vid borden, meddelar kommunen.

– Vi tycker att det här är ett bra initiativ, jag ser fram emot att vara en av servitörerna under Nobellunchen, säger Richard Persson, chef för teknik- och serviceförvaltningen.

Bakgrunden till tävlingen är att kommunens kostenhet har som mål att servera så klimatsmart mat som möjligt samtidigt som man arbetar med att minska matsvinnet.

Under februari månad slängde eleverna i grundskolorna omkring 250 kilo mat.

– I början av året pratade jag med eleverna om matsvinnet och varför de ska försöka tänka på att inte slänga så mycket. I samtalet med barnen kom idén om att köra en tävling. Jag tror de flesta är väldigt taggade på att tävla så det här är ett bra sätt för dem att tänka extra på vad de lägger på tallriken, säger Rikard Lilja, arbetsledare i köket på Centralskolan i Hoting.