Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsunds kommun anlitade egna chefen som konsult olagligt

Strömsunds kommun bröt mot lagen genom att låta avgående näringslivschefen Daniel Perfect gå in som konsult i Vindkraftcentrum.
Upphandlingen av konsulttjänsten gick inte rätt till, enligt Förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten i Stockholm har granskat hur Strömsunds kommun upphandlade konsulttjänster i projektet Vindkraftcentrum. Ett antal kostnadsposter som projektet velat ha EU-bidrag har också granskats av rätten.

Och domen är att Strömsunds kommun har agerat utanför lagen.

Kommunen har inte kunnat visa att det inte var fråga om ett upplägg för att ge näringslivschefen nytt jobb.

Bakgrunden är projektet som Strömsunds kommun startade 1 januari 2011. Vindkraftcentrum som det hette fick stöd ur Europeiska regionala utvecklingsfonden. Bland annat med krav på att följa lagen om offentlig upphandling, LOU.

I december 2013 stoppade dock Tillväxtverket två utbetalningar till projektet. Under våren 2014 stoppade verket ytterligare två utbetalningar.

Det handlade om stora summor, totalt 1,1 miljoner kronor.

Flera graverande omständigheter fick Tillväxtverket att agera som man gjorde. Dels hade två upphandlingar av konsulttjänster gjorts i strid mot LOU, dels hade projektet sökt ekonomiskt stöd för bland annat gåvor och biljetter till världscupstävlingar i skidskytte. Kostnader som inte var berättigade till stöd, enligt Tillväxtverket.

Den upphandlade konsulttjänsten hade gått till Daniel Perfect som var på väg att lämna jobbet som näringslivschef i kommunen och som dessutom fortfarande var ordförande för Vindkraftcentrum.

Han var anställd på Strömsunds kommun till 18 juni 2012. Att kommunen ville upphandla en expert på vindkraft och näringsliv hade annonserats 11 maj och anbuden som kom in öppnades 1 juni.

Hela denna tid var Daniel Perfect alltså ordförande för projektet.

Förvaltningsrätten förklarar sin dom att när någon är så insyltad på olika sidor ska det ses som att denne har konkurrensfördel vid en upphandling.

Bevisbördan på att det inte är så ligger på kommunen.

I april i år överklagade kommunen Tillväxtverkets beslut till Förvaltningsrätten.

Kommunen svor sig helt fri. Men förvaltningsrätten avslår alltså överklagandet.

Strömsunds kommun får stå för kostnaderna själv.

ÖP har sökt men inte nått kommunalrådet Gudrun Hansson (S).