Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsunds kommun följer inte lagen

Vid kommunfullmäktige i Strömsund 16 april riktade revisorerna en anmärkning mot kommunstyrelsen för bristande följsamhet mot lag om redovisning.

Granskningen visar att kommunen inte följer lagen om kommunal redovisning: ”Kommunen redovisar pensionsförpliktelser av äldre ordning i balansräkningen i stället för som en upplysning utanför redovisningen”, kan man läsa i revisionsberättelsen. Kommunen redovisar 268,2 miljoner kronor som avsättning i balansräkningen.

Kommunens redovisning av pensioner innebär också att årets resultat är 11,3 miljoner högre redovisat än om lagen följts. Revisionen har påpekat dessa brister tidigare, så felen har varit kända av kommunstyrelsen.

Rättvis Demokrati skrev ett eget yrkande efter att ha läst revisionsrapporten, som S, M och presidiet försökte ta bort med motiveringen att den liknade revisorernas anmärkning.

Men revisorerna kan inte själva lägga ett yrkande i fullmäktige. Det är endast vi ledamöter som har den förmånen.

Det yrkande som vi lade gick ut på att årsredovisningen avstyrks och skickas tillbaka för rättning. Därefter presenteras det nya förslaget vid sammanträdet i juni.

Den brist på demokrati som S tillämpar är inte godtagbar. Dessutom har vi folkvalda revisorer som ska reagera för felaktigheter. Fullmäktige bör därför ha respekt för deras ställningstagande och godkänna anmärkningen.

Tony Olofsson (RD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel