Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsunds kommun rev fantastiskt hus

Strömsunds kommun river nu det vackra huset med bland annat skolmatsalen och den magnifika väggmålningen i Backe för att det "... blivit utdömt främst på grund av fukt- och mögelskador och därför stått tomt sen 2004 och bara dragit pengar".

Under "mögeltiden" så har barn ändå tillåtits äta i lokalen och café och handpappersbruk har fått hyra och bedriva verksamhet!

"Möglet" är unikt – mögelallergiska personer fick inga problem!

Lantmäteriet anser att huset ligger för nära skolan – ingen avstyckning får ske.

Det år jag hyrde, så ställde ordförande för utvecklingsgruppen Fjällsjö Framtid frågan till kommunen om vad jag fick göra åt huset fast jag inte ägde det. Jag ville isolera med mera. Svar: "läs avtalet". Men det hade vi gjort och där stod inget. Vi bytte dock bland annat trasiga takpannor. F'låt tilltaget.

Den "utredning" som gjordes hade Fjällsjö Framtid tunga invändningar emot. Kommunens svar: Rivning.

Jag trodde att det ändå skulle lösa sig och att jag skulle få lägga bud på detta fantastiska hus – som skräddarsytt för mitt handpappersbruk. Chans att även få rädda målningen – större för Backe än Mona Lisa för världen.

Men nu har man avsatt 600 000 kronor för rivning av detta stora fina hus samtidigt som man inte har råd att riva ett litet fallfärdigt hus i Yxskaftskälen!?

Då kommunen ville riva Centrumhuset i Backe ("går inte att hyra ut") så stoppade man, efter Backebornas protester, den påbörjade rivningen och lät Fjällsjö Framtid köpa huset. I dag är allt uthyrt.

Sjukhuset skulle också rivas. Efter motstånd fick de ge sig. Även i Rossön – Vangenhuset. Folk är rädda om det som byggts och är av värde. Alldeles som på Uno Perssons tid.

Makthavarna i huvudstan vill uppmuntra rivning i Norrland och lockar med rivningsbidrag. Men det är ingen naturlag att riva våra byggnads- och kulturskatter!

Rivningsivern har hjälpt Sverige att bli Europaledande i urbanisering. Naturresurser och arbetskraft ska levereras till huvudstad och tillväxtregioner. Sen förväntas vi som blir kvar tacka och bocka då smulor återvänder omdöpta till bidrag av något slag.

Bokbränning, husrivning och konstkrossning kan man tänka sig bli dyrt i form av förlorad goodwill . Men det kanske är syftet – en badwill för att tömma Norrland fortare.

Lokala aktörer som verkställer detta är att beklaga. Är det så man vill bli uppfattade och ihågkomna? Eller med ett eftermäle som det Uno Persson fick – bra, rejäl och uppskattad av till och med motståndarna för allt han gjorde för Fjällsjöborna?

Var då finna pengar? Kämpa för att mer av vinsterna från vatten- och vindkraft, skog och malm blir kvar i kolonin Norrland. Då får vi råd med en infrastruktur så att företag och folk kan välja att bli kvar. Enas över partigränserna.

Partihögkvarter och makt i huvudstan med lokala följare ropar: Töm, riv och bränn! Fimpa fler gatlysen, bönder och "vi-flytt-int-are"!

Hugaligen! VI låter allt detta ske.

Gunnar Bergström

handpappersmakare i Backe (partilös)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel