Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsundsbo fick bestående skador efter vårdmiss

En patient på Östersunds sjukhus har fått bestående nervskador i armen och efter att sjukhuset missat att patientens arm gått ur led.

Efter att patienten, en äldre man, ramlat från en stege visade röntgen att en ländkota var av. Enligt mannens klagan till IVO påpekade mannen smärta i axeln till läkaren, men läkaren sa att det endast fanns spår av en gammal skada och rekommenderade mannen sjukgymnast i hemmet.

Efter det tog mannen enligt sin klagan kontakt med vårdavdelningen ett flertal gånger med anledning av fortsatt smärt i axel och arm, men först 3 månader senare röntgades axeln på nytt och först då konstaterades det att axeln var ur led. Mannen har nu fått bestående nervskador i armen och i axeln.

Enligt IVO:s bedömning uppmärksammades mannens smärta i axeln och armen av såväl sjuksköterskor, sjukgymnast och läkare, men IVO är kritiska till att läkaren inte följde upp symtomen med förnyade röntgenundersökningar för att tidigare kunna konstatera att mannens axel var ur led. Med en snabbare diagnostisering hade mannen enligt IVO sannolikt sluppit bestående nervskador, och dessutom sluppit smärtor under vårdtiden.