Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsundselever är bäst på att svetsa

På svetstävlingen i Bollnäs ställdes regionens skolor mot varandra. Segrande var eleverna från Hjalmar Strömerskolan i Strömsund.
– Det känns fantastiskt. Grabbarna var oerhört duktiga, säger mentorn och läraren Harry Svensson.

I går hölls för första gången svetstävling mellan skolorna i Teknikcollege i Hälsingland. Tävlingen hölls i Bollnäs, och var mellan skolorna i regionen. Från Jämtland deltog två elever, Elias Stjerna Kuttainen och Isac Paulsson från Hjalmar Strömerskolan, men de var inte ensamma där. Hela deras klass var på plats på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs för att heja fram deras klasskamrater.

– Det känns superkul att våra elever vann, det är oerhört roligt och sporrande för dem. Samtidigt är det ett kvitto på att vi ligger bra till utbildningsmässigt och gör rätt saker, säger Harry Svensson.

Under dagen fick de göra två praktiska svetsmoment, stumfog och kälfog, och ett teoriprov. Stumfog innebär att man svetsar ihop två plåtytor mot varandra sida vid sida, medan kälfog innebär att man svetsar ihop två plåtytor lodrät på vågrät, ungefär som bokstäverna T och L.

Svetsläraren Harry Svensson var supernöjd över sina elevers insats.

– Det var ganska tätt i toppen, det skilde en poäng mellan de tre bästa lagen. Killarna var oerhört duktiga. De var jämna och på hugget hela dagen. De var också klart bäst av alla skolor på teoriprovet, säger Harry Svensson.

Se också: Länsföretag hakar på trenden med veganskt godis: ”Smart marknadsföring fångar grön livsstil”