Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strunta i brudarna – de är ju en sorglig förlustaffär

LHC Linköping är i SM-final i hockey. Men eftersom det handlar om ett damlag i en damliga så finns det inga pengar i sporten och laget måste tigga pengar av fans för att kunna färdas till SM-finalen. Det är helt enkelt lika bra att lägga ner brudsport för det är ju en förslustaffär ändå.

Kommuner sponsrar till exempel kill-lag mer. Här i Östersund gick kommunen in med 250 000 i pojkverksamheten i ÖFK förra året medan ÖDFF – Östersunds Damfotbollsförening fick 40 000 av kommunen.

Man räknar i Östersund med att man sponsrar motsvarande med vad man får för exponering av de spelande lagen som sponsras. Förutom sponsring går kommunen även in med bidrag i olika föreningar. Sponsoravtalen ser som rent affärsmässiga utbyten där kommunen går in med pengar och sedan får synas på matchställ, storbildsskärmar och kringprodukter. ÖFK hade ett publiksnitt på 3 857 förra året, ÖDFF:s publiksnitt var på 322.

ÖFK har nu klättrat upp till högsta fotbollsligan för herrar i Sverige. Men förra året spelade både ÖDFF och ÖFK i de näst högsta ligorna, Elitettan och Superettan.

I början av mars beslutades att kommunen går in med svindlande 700 000 kronor båda åren 2016 och 2017 i ÖFK:s verksamhet om man håller sig kvar i Allsvenskan. Argumentet för den stora pengapresenten är: "Genom sponsring av ÖFK får kommunen möjlighet till positiv nationell medieexponering i en omfattning som inte är jämförbar med någon annan förening i Östersund."

I Linköping ser vi nu hur det kan slå med skev syn på dam och herrsport. Man har inte råd att ta sig till SM-finalen man spelat sig till. Det lönar sig inte att vara bäst, spela bra eller satsa om man inte är man och sportar. Det hör samman med att Östersund kommun sponsrade ÖFK med 250 000 kronor förra året och ÖDFF med 40 000. Om man inte har pengar att röra sig med så blir det ju inte ens värt att ta sig till SM-final om man går med förlust genom att spela bra.

Men det kanske är taktiken: få ut brudarna ur sporten. De är ju en sorglig förlustaffär ändå. Killarna spelar i en "högre liga", trots att man spelar i motsvarande division. Det bättre könet måste få höra hur överlägset det är och ska inte behöva göra något åt det.

Det här är en oroväckande rundgång. Lagen får olika sponsring kanske och kanske det gynnar och ger mer exponering att sponsra ÖFK men det sänker också statusen på damfotbollen än mer.

Kommunen borde vara medveten om vad deras stöttande pengar gör i rådande struktur i samhället. ÖFK tillåter inte ens folk med snippa att sparka boll hos dem. De enda kvinnomänskorna sitter i kansli eller är kulturcoacher. Det borde det vara avdrag för, inte påökt för uppgång i högre division. ÖDFF bör ses som en motreaktion till ÖFK:s stängda dörr för kvinnor och tjejer.

Kommunens skattepengar som går till sponsring borde ingå i ett större regelverk. Främjar det alla att ÖFK får nästan en miljon i sponsring? Det cementerar bara rådande samhälle.