Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strunta inte i barns rättigheter

Tjugofem år efter att FN antog konventionen om barnets rättigheter, har nu regeringen gett besked om att barnkonventionen ska bli svensk lag. Rädda Barnen, som drivit på i denna fråga under många år, välkomnar självklart det beskedet.

Men samtidigt ser vi att det ibland finns en okunskap i debatten. Vi får ofta frågan om det verkligen behövs en lag och vad den egentligen skulle betyda för barn i Sverige.

Utifrån Rädda Barnens erfarenheter av att arbeta med barns rättigheter vill vi uppmärksamma några av de starkaste argumenten för att barnkonventionen ska bli lag:

• Beslut om barn ska utgå från barnkonventionen.

I dag fattas ofta beslut om barn utan tillräcklig hänsyn till barns rättigheter. När barnkonventionen blir lag kommer kommuner, myndigheter och domstolar alltid behöva grunda sina beslut i barnkonventionen.

• Barns möjligheter ska vara samma oavsett var de bor.

I dag skiljer sig arbetet för barns rättigheter mycket mellan Sveriges kommuner. Också stödet till utsatta barn varierar. I dag ser vi alldeles för stora skillnader i genomförandet av konventionen , något som Sverige också vid flera tillfällen fått kritik för av FN:s barnrättskommitté.

När barnkonventionen blir lag kommer ingen kommun kunna strunta i barns rättigheter.

• Yrkesutbildningar ska ge kunskap om barns rättigheter.

Många yrkesgrupper har kontakt med barn, till exempel lärare, vårdpersonal, jurister, poliser och socionomer. Men på yrkesutbildningarna prioriteras inte kunskap om barns rättigheter. När barnkonventionen blir lag, kommer det inte längre att vara möjligt att förbise kunskap om barns rättigheter.

Vi är övertygade om att situationen för barn i hela landet kommer att ytterligare förbättras när konventionen om barnets rättigheter blir lag. Men det kommer inte automatiskt leda till att alla barns rättigheter efterlevs i Sverige. Det kommer kräva ett fortsatt fokuserat barnrättsarbete med tydlig prioritering från politiker och myndigheter.

Beslut som rör barns liv fattas ofta på kommunal nivå, och det är i länets alla kommuner som vi kommer kunna se effekterna av en lagändring.

Vi inom Rädda Barnen står beredda att bidra med vår kunskap och med våra erfarenheter kring att arbeta med barnkonventionen.

Ingrid Kallberg, ordförande Rädda Barnen Hammerdal/Strömsund, Milly Langhammer, ordförande Rädda Barnen Östersund-Frösön, Inger Olsson, ordförande Rädda Barnen Krokom,Börje Ribacke, ordförande Rädda Barnen Härjedalen, Carole Westberg, ordförande Rädda Barnen Bräcke, Per Hedman, ordförande Rädda Barnen Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel