Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studenten – en dyr historia

Att ta studenten är inget billigt nöje.
ÖP:s studentpanel har fått redovisa kostnaderna för det stundande firandet och delar med sig av sina tankar om pengar, studentflak och varför de inte hyr sina balkläder.

Panelen reflekterar över prisuppgifterna de just lämnat och konstaterar att det inte är någon billig affär att ta studenten.

De reagerar mest på mottagningens prislapp, en post på listan som de tidigare inte reflekterat över. Samtidigt som de har total insikt i de mer överflödiga utläggen.

– Det är givetvis inte nödvändigt att ha tre olika klänningar när man tar studenten, men det är mycket roligare, förklarar Frida Paulsson och får medhåll av klasskompisen Frida Nordenberg.

För killarna har det inte varit något alternativ att hyra kläder, varken till balen eller till studentdagen.

– En kostym är mer allmängiltig än en balklänning, den är kanske inte lika personlig, men det är en hållbar investering. Killar har inte samma intresse eller känslomässiga band till sin kostym som en del tjejer har till sina balklänningar. Men vi vet att vi kommer använda vår kostym mer än en gång, säger Ante Högdahl.

– När studenten började komma på tal så räknade jag med att betala allt utom mottagningen på egen hand, sen visade det sig att mina föräldrar hade tänkt betala hela kalaset. Såhär i slutändan har visar det sig att jag betalat en av klänningarna själv, resten har mamma och pappa stått för, säger Frida Nordenberg.

– Jag har inte betalat någonting, jag har två äldre systrar som tagit studenten och mina föräldrar betalade allting åt dem så det var inte så många frågor kring det där, förklarar Carl Ödeen.

– Jag ligger nog ganska genomsnittligt till, jag tror att de flesta betalar någonting själva. Jag betalar studentmössan och balbiljetten, resten står mina föräldrar för, säger Ante Högdahl.

Men även om pengar har en central roll i de blivande studenternas liv så är det ett ämne man helst undviker.

– Det är ett känsligt ämne som man helst undviker att prata om. Det blir lätt diskussioner och alla i klassen har kanske inte samma uppfattning om vad man ska lägga pengar på, säger Frida Paulsson.

– De flesta håller nog tyst och hostar upp pengar till de gemensamma grejerna man gör med klassen och sparar in på de enskilda. Det är kanske svårare att ta upp en sådan diskussion med hela klassen, säger Ante Högdahl.