Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studenten som mentor till företagsledaren

De internationella studenterna kommer till Chalmers, KTH eller något annat universitet för att studera de sista två åren på civilingenjörsutbildningen. De hoppas på en karriär på något av Sverige internationella företag. Så lägger de allt krut på att få så bra betyg som möjligt. När de väl lyckas ta sig till en anställningsintervju efterfrågas bara social kompetens.

"Och hur ska man hunnit skaffa sig ett umgänge och ett nätverk när man varit helt fokuserad på betygen?"

Victoria Nakanwagi, före detta mastersstudent från Chalmers, berättar om svårigheterna för internationella studenter att ta sig in på de stora arbetsplatserna vid ett seminarium i Almedalen.

Helt uppenbart finns det bara ett sätt att få ett jobb i Sverige i dag: Kontakter. Det spelar ingen roll om det efterfrågas hög akademisk kompetens eller om det handlar om ett lågkvalificerat arbete – vägarna är desamma.

Paradoxalt nog efterfrågas de internationella studenternas kompetens i samma takt som företagen söker en internationell marknad. De kan bistå med ovärderlig information om affärskultur och annan kunskap som inte går att läsa sig till. Ändå är vi dåliga på att behålla den internationella kompetensen.

Nya regler har kommit till för att förbättra situationen. I dag behöver de inte åka tillbaka till Kina, Uganda eller Indien för att söka jobbet utan får sex månader på sig efter avslutad utbildning, en respit som uppfattas som för kort.

Förslag har lagts i EU av Cecilia Wikström (FP) på att gränsen ska utökas till 18 månader men inget beslut har fattats.

Praktikplatser, exjobb på företag, traineemöjligheter, mentorskap, välviljan är lika stor som behovet. Men otillräckligt.

Kanske tänka tvärtom, som publiken, som föreslår "Olikhetsmentorer".

Den medelålders ofta vite manliga chefen får en kinesisk student som vägledare och inspiratör. Ja, varför inte?