Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studenter lyckades med lönekrav

Sjuksköterskestudenterna som protesterar för högre lön upplever medvind. På fler och fler håll når studenter en ingångslön på över 24 000 kronor i månaden.

– Det är fantastiskt att vår kamp gör skillnad, det här är ett tydligt bevis för det. Vi får ofta höra att det vi håller på med inte är viktigt men det visar de här siffrorna att det är, säger Martin Höjman.

Han är talesperson för "Inte under 24 000"-rörelsen i Stockholm som låtit göra en enkät där 140 av de 163 personer som utexaminerades på tre av Stockholms sjuksköterskeutbildningar i mitten av januari svarat på vilken ingångslön de fått. 63 procent har förhandlat sig till över 24 000 i månadslön, en del har lyckats ännu bättre och kommit över 25 000, visar enkäten.

Även på andra håll ser medlemmarna tecken på att protesterna har haft en påverkan, även om det inte gjorts någon enkätundersökning. I Umeå lyckas fler och fler närma sig 24 000, uppger Kajsa Johnsson, talesperson för studenterna där. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har nyutexaminerade sedan i höstas fått minst 25 000 i månadslön.

Att vissa studenter får upp sin lön lokalt kan få betydelse nationellt, anser Johnsson.

– Man blir motiverad att fortsätta. Man är ju också flyttbar som student, det sätter i sig en press på arbetsgivaren. Om de ser att någon annan betalar är det svårare att säga nej.