Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studentkåren upprörd över slopat kårtvång

Regeringen föreslår att kårobligatoriet slopas nästa år. Det upprör Studentkåren i Östersund, som menar att detta innebär att Östersund nu försvinner som studentstad.

Kårobligatoriet har varit omdebatterat under flera år.

Ska studenter tvingas vara med i studentkåren för att få studera?

Regeringens svar på den frågan är nej. I förslaget till beslut ska kårobligatoriet avskaffas från 1 juli nästa år.

Det ska därefter bli frivilligt för studenter att vara med i kåren. För att kåren ska ha en säker inkomst så införs ett särskilt statsbidrag till kårerna. De får 105 kronor per helårsstudent. Pontus Rosér, som är ordförande i Studentkåren i Östersund, är mycket kritisk till regeringsförslaget. Han menar att förslaget innebär att Östersund försvinner som studentstad.

”I dagsläget är vi i Studentkåren i Östersund helt beroende av våra medlemsavgifter för att kunna bedriva en verksamhet med ett aktivt studieinflytande. Förslaget som i dag onsdag presenterades ifrån regeringen kommer i det hela taget att innebära en drastisk neddragning i vår verksamhet samt kraftiga personalnerdragningar” skriver han i ett pressmeddelande.

Han ifrågasätter också förslaget att kårerna nu ska vara beroende av externa finansiärer.