Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studentkåren upprörd över slopat kårtvång

Regeringen föreslår att kårobligatoriet slopas nästa år. Det upprör Studentkåren i Östersund, som menar att detta innebär att Östersund nu försvinner som studentstad.

Annons

Kårobligatoriet har varit omdebatterat under flera år.

Ska studenter tvingas vara med i studentkåren för att få studera?

Regeringens svar på den frågan är nej. I förslaget till beslut ska kårobligatoriet avskaffas från 1 juli nästa år.

Det ska därefter bli frivilligt för studenter att vara med i kåren. För att kåren ska ha en säker inkomst så införs ett särskilt statsbidrag till kårerna. De får 105 kronor per helårsstudent. Pontus Rosér, som är ordförande i Studentkåren i Östersund, är mycket kritisk till regeringsförslaget. Han menar att förslaget innebär att Östersund försvinner som studentstad.

”I dagsläget är vi i Studentkåren i Östersund helt beroende av våra medlemsavgifter för att kunna bedriva en verksamhet med ett aktivt studieinflytande. Förslaget som i dag onsdag presenterades ifrån regeringen kommer i det hela taget att innebära en drastisk neddragning i vår verksamhet samt kraftiga personalnerdragningar” skriver han i ett pressmeddelande.

Han ifrågasätter också förslaget att kårerna nu ska vara beroende av externa finansiärer.