Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studie om hur flyktingbarn mår i Strömsund

Ensamkommande flyktingbarn som inte får uppehållstillstånd kan ändå bli kvar i Sverige. Orsaken är att ingen tar emot dem i hemlandet. I ett nytt projekt ska Strömsunds kommun ta reda på hur dessa människor mår.

Det är inte ovanligt att ensamkommande flyktingbarn som får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd kan få stanna i Sverige i flera år, enligt Anders Fabricius vid Strömsunds kommun. Orsaken till att det kan se ut på det sättet är att svenska myndigheter inte lyckas etablera kontakt med någon anhörig eller sociala myndigheter i det aktuella landet.

– Eftersom personerna är under 18 år så måste det finns någon som tar emot dem. Det går inte att bara skicka iväg barn till ett land där ingen tar hand om dem, säger Anders Fabricius.

Efter att de har blivit 18 år anses de vara vuxna, och då får de återvända till hemlandet.

Men innan dess riskerar de att hela tiden bli kontaktade av svenska myndigheter för att skickas hem.

– Många känner säkert en stor oro. De vet inte hur länge de får stanna och det gör att de inte orkar engagera sig i exempelvis skolan eller olika sociala sammanhang. Min känsla är att dessa människor kommer i kläm, säger Anders Fabricius.

Nu pågår ett rikstäckande projekt för att få en bild av hur ensamkommande flyktingbarn påverkas av detta. Det är Strömslunds kommun som ska göra en förstudie om hur situationen är i Sverige.

– Vi vill se hur stor omfattningen är. Det här är ett problem som man inte pratar om så mycket, säger Anders Fabricius, som är projektledare för projektet som heter "Förstudie återvändande ensamkommande".

Projektet finansieras av Europeiska återvändandefonden, som är en del av Migrationsverket. Finansieringen ligger på ungefär en miljon kronor.

Projektet har redan nu smygstartat men ska sätta i gång ordentligt efter nyår. Det kommer att avslutas i juni månad. Sammanlagt är det sju personer som ska jobba med detta.

– Vi hoppas att projektet ska resultera i att vi kan se vilka brister som finns och hur man kan åtgärda dem. Förhoppningsvis kan detta utveckla vårt arbete när det gäller ensamkommande flyktingbarn, säger Anders Fabricius.