Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studie: privat äldreboende billigare

Sedan i fjol har ett kommunalt och ett privat äldreboende i Torvalla tävlat om vem som ger den bästa omsorgen inför en stab av vetenskapsmän. På onsdagen avslöjades ett nytt delresultat.

Annons

Experimentet i Torvalla har pågått i ett år och redan i våras släpptes den första delårsrapporten. Då var experterna eniga om att båda boendena var lika bra sett till vilken vård de gav. Men att det privatägda gick runt på en lite billigare slant och personalen på det kommunala mådde lite bättre.

Redan från start stod klart det privata företaget, Vardaga, skulle avstå från att ta ut vinst under studien gång och längs vägen har boendena försökt överträffa varandra med spabehandlingar, trädgårdsodling och andra aktiviteter för de äldre.

När den andra delstudien offentliggjordes på en presskonferens i Stockholm på onsdagen visade det sig att resultaten inte förändrats sig på något dramatiskt vis. Vardaga, som tidigare hette Carema, driver till exempel fortfarande sitt boende till en lite lägre penning.

– Skillnaden förklaras främst av hur de olika boendena arbetar med bemanning och schemaläggning. Hos Vardaga verkar schemaläggningen ha en tydligare utgångspunkt och följsamhet efter brukarnas vårdbehov, meddelade forskaren Fredrik Eklund vid presskonferensen.

En presskonferens som för övrigt inte en enda journallist kom till.

Att presskonferensen förlagts till Arlanda och inte till Östersund förklarar vård- och omsorgsnämndens ordförande Andreas Carlsson (C) med att man hade hoppats på stort intresse från nationella och internationella medier.

– Fyra av tjänstemännen som skulle delta var också redan i Stockholm för att gå en utbildning, säger Andreas Carlsson som åkte ner tillsammans med Lise Hjemgaard-Svensson (M), nämndens vice ordförande.

Andreas Carlsson tror inte flygbiljetterna för honom och Lise Hjemgaard-Svensson kostade särskilt mycket.

– Det skulle ha kostat om några flugit upp från Stockholm också.

Åtminstone en rikstidning, Svenska Dagbladet, har i alla fall berättade om de nya resultaten.

Men inom ramen för att alla på båda boendena är nöjda med sin tillvaro så har det ändå skett några förändringar sedan sist. Trivseln bland personalen, som kommunen var bättre på tidigare, har nu jämnats ut. Det kommunala äldreboendet har större personaltäthet men det privata uppfyller fler av de konkreta kvalitetskrav som forskarna satt upp för verksamheten.

– Vår tanke är att använda resultatet för att förbättra och utveckla våra äldreboenden i kommunen. Samtidigt kan vi bidra med kunskaper som kan komma till nytta även på den nationella nivån, säger Lars Liljedahl, chef för Östersunds Vård- och omsorgsförvaltning i pressmeddelandet.