Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studie ska jämföra äldreboenden i Torvalla

Till hösten drar den i gång, studien som ska jämföra ett privat och ett kommunalt äldreboende i Torvalla. Forskaren Fredrik Eklund är ansvarig. "Det är en studie som behövs", säger han.

I år har det invigts två äldreboenden i Torvalla. De ligger bredvid varandra och byggnaderna är exakt likadana, fast spegelvända. Östersunds kommun vill att boendena ska jämföras i en vetenskaplig studie, och det är Fredrik Eklund som har fått uppdraget.

– Jag tycker att det är en intressant studie och att den behövs, säger han.

• Varför behövs den?

– Det finns nästan inga studier på det här området, men många uppfattningar.

Han är doktor i kvalitets- och produktionsstyrning inom vård och omsorg, och doktorerade vid det universitet i Helsingfors som numera heter Aalto. Han är anställd på ett företag som heter Nordic health care group, men är också anknuten till Karolinska institutet. Det är just genom Karolinska som forskningen ska göras. Finansieringen står Östersunds kommun för, och kommunen kommer också att söka externa pengar.

Fredrik Eklund kommer ansvara för studien och göra mycket av arbetet själv, men kommer nog att få hjälp när det gäller att samla in informationen. Han tror att han kommer att vara på plats i Östersund ungefär fyra gånger per år under studiens gång.

Vad han känner till har det aldrig tidigare gjorts en jämförelse mellan ett privat och ett kommunalt äldreboende, där förutsättningarna i lokalerna är exakt likadana. Det gör studien mer säker, vetenskapligt.

– Det ger en så pass väl kontrollerad miljö.

Poängen är att jämföra eventuella skillnader mellan omsorg som utförs av det privata, respektive det offentliga.

Det som ska undersökas och jämföras är ekonomin, organisationen, personalen och brukarnas situation. I fallet med personalen kan det handla om saker som arbetsmiljö, möjlighet att påverka och sjukfrånvaro. I brukarnas fall om vilken kvalitet det är på omsorgen.

• Men hur mäter man mänskliga värden som omsorg, trivsel och livskvalitet?

– Det finns väldigt omfattande forskning inom det, och vedertagna sätt att mäta på.

• Gör man det genom att intervjua brukare?

– I vissa fall kan det ske genom intervjuer med individer och deras anhöriga. Det kan vara direkta intervjuer eller enkäter. Det görs en del enkäter redan i dag, till bland annat Socialstyrelsen. Den informationen vill vi utnyttja så långt det går, så att vi inte överbelastar människor.

Målsättningen är att komma i gång efter sommarlovet och att studien sedan ska pågå i två år. Men det kommer förmodligen att komma en del resultat innan dess.

Östersunds kommun kommer att finansiera studien, som kostar omkring en miljon kronor.