Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stugägare oroade för Kullstabacken

Stugägare vid Kullstabacken är oroliga för att backen kommer att vara stängd under vintern.
Men oron är obefogad. Backen kommer att vara öppen som vanligt, enligt ägaren.
Samtidigt gör Ragunda kommun en uppföljning på hanteringen av skogen i området.

Ulf Ohlsson är ordförande för Kullstabergets samfällighetsförening. Det är en förening för stugägare vid Kullstaberget, och Ulf Ohlsson äger själv ett fritidshus vid berget sedan 35 år tillbaka.

Han och andra i föreningen är kritiska mot hur bolaget Elefantberget AB sköter om Kullstabacken och anläggningen. Han tycker att det handlar om vanskötsel.

– Toppstugan är totalt förfallen, elledningar ligger i öppen dager och vattenrör är avbrutna. Det är några exempel, säger Ulf Ohlsson.

Han är orolig för att backen inte kommer att kunna hållas öppen under vintern, bland annat på grund av att sly i backen ännu inte är röjd.

– Det är helt igenvuxet i backen, om ett år kommer det inte gå att göra något åt den, säger Ulf Ohlsson.

Therese Östlin Dahlgren är ordförande i Ragunda Alpina, som använder backen för träning. Hon har ännu inte fått något besked från ägaren Elefantberget, vare sig om backen ska vara öppen eller stängd.

– Vi har en dialog med Elefantberget och de ska återkomma med besked, säger hon.

Men enligt Stefan Thomson, styrelseordförande i Elefantberget, finns det inga oklarheter. Backen kommer att vara öppen i vintern, som vanligt.

– Att backen kommer att vara stängd måste vara något rykte. Det är helt ogrundat, jag fattar inte ens var det kommer ifrån, säger han.

Att det ännu inte är röjt i backen är inte konstigt, enligt honom. Det görs alltid senare under hösten.

– Vi har inte röjt förrän i oktober tidigare år, säger han.

När det gäller Ulf Ohlssons kritik om vanskötsel håller han inte alls med.

– Det är befängda uttryck, vi lägger ner pengar på anläggningen varje år, säger han.

Ragunda kommun ger varje år ett driftbidrag på 500 000 kronor till Elefantberget AB för att bolaget ska sköta anläggningen, och det finns ett avtal parterna emellan med saker som bolaget måste uppfylla mot Ragunda kommun och dess medborgare.

Gun Fahlander, kommunchef i Ragunda, säger att bolaget gör det de ska gentemot Ragunda kommun.

– Ja, jag har inte blivit varse om något annat. Vi har ett avtal på vad som ska göras för det driftbidrag som finns och det ska naturligtvis följas.

Görs det några uppföljningar på ifall avtalet följs?

– Det är inte så många saker att göra uppföljningar på. Det handlar om att bolaget ska sköta backen, längdspåren, och så vidare.

Den här kritiken om vanskötsel, är det något du känner till?

– Inte mer än att jag har hört från alpina klubben att backen kan skötas bättre, säger hon.

I köpet av anläggningen Kullstabacken ingick också skog. I avtalet mellan kommunen och bolaget står det att om skog avverkas och säljs ska all avkastning investeras i anläggningen. Gällande det pågår just nu en uppföljning från kommunens sida, berättar Fahlander.

– Vi håller på att kolla upp det och har begärt in uppgifter på det, säger Gun Fahlander.