Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stugägare rasar över höjda vattenräkningar

Stugägarna i Åkersjön är på krigsstigen. Vattenräkningen från Krokoms kommun har skjutit i höjden sedan årsskiftet. Schablontaxan har ökat kostnaden med 500 kronor i kvartalet.

– Normalt förbrukar vi kanske 32 kubikmeter under ett helt år. Nu blir årsdebiteringen 130 kubikmeter. Helt horribelt, säger Ingvar Staaf, Östersund.

Han är en av de omkring 250 stugägarna i Åkersjön som drabbats av det nya debiteringssystemet.

– I väntan på att alla stugor får vattenmätare tvingas vi betala efter en schablontaxa. Det kan ta upp till ett par år innan vi får vattenmätare. Vi känner oss helt livegna när vi på det här sättet måste betala för en dubbelt så hög förbrukning i sportstugan som vad vi har i villan i Östersund.

Nyordningen har gällt från årsskiftet. Nyligen fick Ingvar Staaf och övriga berörda den första kvartalsräkningen baserad på schablontaxan.

För årets första tre månader debiterade Krokoms kommun en förbrukning på 32 kubikmeter. Slutsumman på kvartalsräkningen landade på drygt 1 300 kronor.

– Det är 500 kronor mer än normalt. Årskostnaden blir alltså 2 000 kronor högre med den här debiteringen, konstaterar Ingvar Staaf som nu protesterat både hos kommunen och hos Allmänna reklamationsnämnden.

– I påskhelgen gick jag runt bland de övriga stugägarna i Fjällbyn i Åkersjön där vi har vår stuga och fick underskrifter på en skrivelse till kommunen. Alla var lika upprörda som jag. Listan med 80 underskrifter har jag lämnat till kommunen. Förra veckan skickade jag också brevet till Allmänna reklamationsnämnden, berättar han.

ÖP har utan resultat sökt va-ansvariga på Krokoms kommun för en kommentar.