Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sture Bergwall lämnar IVO-anmälan

Först anmälde Bergwall tvångsinlåsningen till Justitieombudsmannen, JO. Nu gör han även en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

I början av september blev Sture Bergwall inlåst på psykiatriska kliniken i Östersund.

Han testades positivt för amfetamin, men släpptes efter en vecka då det visat sig att testet misslyckats – och var negativt.

Efter det anmälde Bergwall två överläkare till JO.

I sin anmälan är det två saker som Sture Bergwall ifrågasätter. Det faktum att han mot sin vilja frihetsberövades av två överläkare och att beslutet inte gick via någon domstol. Anmälan gäller en läkare på Östersunds sjukhus och en läkare vid rättspsykiatriska kliniken vid Säters sjukhus.

Han anser att han låstes in mot sin vilja. Men överläkaren på Säters sjukhus ska ha uppgett att Sture Bergwall stannade kvar frivilligt på kliniken.

Justitieombudsmannen har beslutat att utreda inlåsningen, vilket ÖP tidigare berättat.

JO begär ett yttrande från landstingstyrelsen i Jämtland, som ska innehålla en redogörelse för hur ärendet hanterats. Även landstingsstyrelsen i Dalarna ska lämna svar.

Senast den 17 december ska svaren skickas till JO.

Nu har Bergwall även anmält läkaren i Östersund till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Enligt Bergwall har överläkarens agerande varit en fara för honom som patient och stridit mot det sätt på vilket en överläkare får och ska agera.

Läs mer:

JO utreder tvångsinlåsning av Sture Bergwall

Fortsatt vård för Bergwall

Bergwall inlåst efter felaktigt test

Beslut om Bergwalls vård dröjer

Sture Bergwall släpps fri

Sten-Ove Bergwall: "Min bror har inget att dölja"