Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sture Bergwall släpps fri

Sture Bergwall skrivs ut från slutenvård efter att i över 20 år varit inlåst på Säters sjukhus, beslutar förvaltningsrätten i Falun.

I domen följer ett antal villkor: Sture måste avhålla sig från alkohol och andra droger och göra drogtest enligt överläkarens bestämmande. Stures frihet innebär fortsatt kontakt med öppen rättpsykiatrisk vårdenhet och kontaktpersoner.

I sin blogg kommenterar Sture Bergwall frisläppandet.

– De frikännande domarna visar rättsskandalen, Förvaltningsrättens dom visar med kraft på vårdskandalen – det var inte min psykiska hälsa som låg till grund för frihetsberövandet, det var domarna för mord och Säterklinikens heder.

– Jag har mycket att berätta och det är det jag kommer att ägna mig åt när jag nu lämnar Säter.

I samma blogginlägg kritiserar Stures bror, Sten-Ove Bergwall och hans fru Ingegerd Bergwall, samhällets behandling av Sture Bergwall. 

– Frigivandet är en direkt följd av de friande domarna. Nu flyttar samhället över ansvaret för Stures liv och välbefinnande på oss, hans åldrande syskon med familjer. Under Quick-åren nonchalerade man oss, gömde undan våra vittnesmål och uttalanden, nekade oss möjligheten att officiellt kommentera de bisarra terapihistorierna.

– Rätts- och vårdskandalerna får inte gömmas undan. Nu ligger ett tungt ansvar hos regeringens undersökningskommission.

Bergwall, tidigare Thomas Quick, dömdes för åtta mord, och frikändes sedan i samtliga fall. Sju av morden har hunnits bli preskriberade. Den enda öppna utredningen rör mordet på Yenon Levi i Dalarna 1988. Polisen har bland annat talat om att åter förhöra en tunisisk man, som i ett inledande skede var misstänkt. Men utredarna är förtegna om vad som sker.

– Vi jobbar absolut aktivt med utredningen, men är nu inne i ett läge när vi avvaktar lite, säger Stig-Erik Jakobsson vid Dalapolisen.