Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sture Bergwall släpps fri

Sture Bergwall skrivs ut från slutenvård efter att i över 20 år varit inlåst på Säters sjukhus, beslutar förvaltningsrätten i Falun.

Annons

I domen följer ett antal villkor: Sture måste avhålla sig från alkohol och andra droger och göra drogtest enligt överläkarens bestämmande. Stures frihet innebär fortsatt kontakt med öppen rättpsykiatrisk vårdenhet och kontaktpersoner.

I sin blogg kommenterar Sture Bergwall frisläppandet.

– De frikännande domarna visar rättsskandalen, Förvaltningsrättens dom visar med kraft på vårdskandalen – det var inte min psykiska hälsa som låg till grund för frihetsberövandet, det var domarna för mord och Säterklinikens heder.

– Jag har mycket att berätta och det är det jag kommer att ägna mig åt när jag nu lämnar Säter.

I samma blogginlägg kritiserar Stures bror, Sten-Ove Bergwall och hans fru Ingegerd Bergwall, samhällets behandling av Sture Bergwall. 

– Frigivandet är en direkt följd av de friande domarna. Nu flyttar samhället över ansvaret för Stures liv och välbefinnande på oss, hans åldrande syskon med familjer. Under Quick-åren nonchalerade man oss, gömde undan våra vittnesmål och uttalanden, nekade oss möjligheten att officiellt kommentera de bisarra terapihistorierna.

– Rätts- och vårdskandalerna får inte gömmas undan. Nu ligger ett tungt ansvar hos regeringens undersökningskommission.

Bergwall, tidigare Thomas Quick, dömdes för åtta mord, och frikändes sedan i samtliga fall. Sju av morden har hunnits bli preskriberade. Den enda öppna utredningen rör mordet på Yenon Levi i Dalarna 1988. Polisen har bland annat talat om att åter förhöra en tunisisk man, som i ett inledande skede var misstänkt. Men utredarna är förtegna om vad som sker.

– Vi jobbar absolut aktivt med utredningen, men är nu inne i ett läge när vi avvaktar lite, säger Stig-Erik Jakobsson vid Dalapolisen.