Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sture Bergwall stämmer staten

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, stämmer staten för justitierådet Göran Lambertz uttalanden, skriver DN.se.

I morgon lämnar advokat Thomas Olsson in stämningen till Stockholms tingsrätt.

– Det är på grund av hans ställning som vi stämmer staten för detta. Man kan inte säga att Göran Lambertz uttalade sig som privatperson, säger Olsson till DN.

Bakgrunden är debattartiklar och uttalanden som Lambertz gjorde när Bergwall hade beviljats resning, men inte friats för morden han tidigare dömts för. Enligt Olsson strider uttalandena mot Europakonventionen.

Lambertz vill inte säga något om stämningen.

– Jag avstår från att kommentera det, jag lägger mig inte i den rättegången. Det är mitt svar, säger han till DN.

På fredag kommer Lambertz bok om fallet.

Bergwall anmälde i somras Lambertz till Justitiekanslern (JK) för dennes "kampanj under resningsprocessen". Då begärde han 100 000 kronor. JK avslog i höstas Bergwalls anspråk. Skälen var att han uttalade sig om Bergwalls skuld under den tid då skuldfrågan i alla mordfall var fastslagen. Lambertz senare uttalanden, efter att resningsprocessen inletts, går inte att slå ner på eftersom han då arbetade som HD-domare och inte var inblandad i resningsprocessen, ansåg JK.

Bergwall dömdes för åtta mord, som han senare frikändes från. I förra veckan beslutade förvaltningsrätten att den öppna rättspsykiatriska vården helt ska upphöra.