Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Styrelse gav 25 miljoner till egna ledamöter

Sedan den jämtländska lastbilscentralen Reaxcer startade för nio år sedan har den växt sig till en gigant på den svenska åkerimarknaden.
Lika länge har koncernen plågats av interna stridigheter med kontroversiella affärer, ständiga vd-byten och anklagelser om att storägarna skor sig på de mindre ägarnas bekostnad.
Under ett par dagar kommer ÖP att beskriva situationen i ett av länets allra största företag och hur ägarna nu kämpar om kontrollen över ett företag som börjat förlora mer pengar än det tar in.

Annons

Åkerijätten Reaxcer har varit en mycket god affär för delar av sin ledning. Sedan företaget grundades har styrelsemedlemmar tjänat över 25 miljoner kronor på direkta styrelsebeslut.

2005 gick två av länets största åkerier ihop och bildade lastbilscentralen Reaxcer, till vilken de bjöd in mindre konkurrenter att bli aktieägare. Konceptet blev en stor framgång och över 200 småföretagare inom Mellannorrlands åkeribransch valde att köpa in sig i företaget.

När den nya branschjätten så blivit ett faktum gjorde en av grundarna, Curt Sillström, en mycket god affär med styrelsen har själv satt i.

Genom att för egen del köpa upp industrimark i Lugnvik för cirka 9 miljoner kronor och sedan sälja den vidare till Reaxcer för 15,5 miljoner kunde han stoppa cirka 6 miljoner kronor rakt ner i egen ficka.

Det var april 2008 och den första av en flera mångmiljonaffärer som skulle gynna honom och ytterligare en styrelsemedlem över de kommande åren.

Styrelsens argument för att köpa mark av den egna ledamoten var att området låg i anslutning till inlandsbanan och innehöll flera järnvägsspår. Dessa spår skulle användas som kombiterminal för företagets tågtransporter i framtiden och dessutom behövde företaget plats för ett nytt huvudkontor.

Att använda en styrelsepost för att gynna sina egna intressen är förbjudet, men för Curt Sillström innebär affären inget formellt problem eftersom han inte var närvarande när beslutet togs.

Fem år senare har marken fortfarande inte kommit till någon direkt användning för koncernen utan har mestadels varit uthyrd till självkostnadspris. Något kontor blev inte heller byggt på den för när den frågan lyftes på nytt i början av 2010 hade styrelsen plötsligt ändrat sig.

I stället för att bygga på 15,5 miljonersmarken bestämde den sig då för att köpa ytterligare en fastighet, 800 meter bort från den första och som tillhörde ett bolag som styrelsemedlemmen Fredrik Fjellström ägde.

Affären kostade Reaxcer ytterligare 6 156 600 kronor, vilket inte heller innebar något formellt problem eftersom styrelsemedlemmen som fick pengarna inte ens fanns med på styrelsemötet den dagen.

Och det slutar inte där.

När själva kontoret så skulle byggas bestämde styrelsen att det skulle bestå av färdiga kontorsmoduler och att de skulle köpas av ett bolag som Curt Sillström var delägare i. Sillström fick styrelsens uppdrag att montera ner och transportera kontoret till den nyköpta marken och fakturan han skickade till Reaxcer för det arbetet låg på 5 750 000.

När kontoret så småningom stod färdigt hade det kostat 32 belånade miljoner att bygga medan en extern värdering visade att fastighetens faktiska värde bara landade på cirka 20 miljoner.

– Det är lätt att se att ingen av dessa affärer är utformad för att Reaxcer ska tjäna på dem. Den enda anledningen till att de blir verklighet är att de gynnar enskilda styrelsemedlemmar, säger en person med god insyn i miljardföretagets innersta krets.

– Det finns varken brist på mark eller lokaler i Jämtland om man säger så. I samtliga dessa fall fanns det alternativ som hade blivit både billigare och mer användbara för bolaget.

En vanligt förekommande åsikt bland de av Reaxcers ägare och arbetare som ÖP pratat med, är att bolagets styrelse systematiskt använder sina styrelseposter för att berika sig själva. Men att aktiefördelningen inom bolaget gör den svår att rösta bort.

För i ett bolag där ägarna är sina egna underleverantörer och alla konkurrerar om samma jobb är det utan tvekan en fördel att sitta i styrelsen, där alla de övergripande besluten tas. I synnerhet när styrelsen, som i Reaxcers fall, jobbar operativt och tar många av de beslut som vanligtvis brukar ligga på vd:n.

– Det är tråkigt för alla mindre åkare i bolaget som alltid tvingas stå för betalningen när styrelsemedlemmar vill göra sina affärer. Och det värsta är att de flesta ägare inte ens vet att det är så här det fungerar. De kör ju bil hela dagarna och får bara besked om avtal och nya investeringar i tillrättalagda nyhetsbrev, säger en person från bolagets ledning.

Enligt en tidigare medarbetare håller delar av styrelsen förmöten innan varje formellt sammanträde, dit de största aktieägarna bjuder in de övriga styrelsemedlemmar som kan behövas för att säkra majoritet i frågor som gynnar dem.

Det förs inget protokoll på dessa möten och vad som sägs stannar mellan deltagarna, enligt medarbetaren. Syftet ska vara att försäkra sig om att de på förhand avgjorda besluten går igenom även då de berörda styrelseledamöterna anmäler jäv och inte får delta i besluten.

– Det här är ju en omöjlig miljö för en verkställande direktör att jobba i eftersom dennes jobb är att värna alla ägares intressen och att det hela tiden hamnar i konflikt med vad styrelsen vill. Och det är förstås anledningen till att styrelsen måste byta vd varje år, säger personen.