Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styrelsestol i ATG ger insyn och påverkan

Replik på ledare "Klantig remiss av Folkhälsomyndigheten"

Annons

Östersunds-posten frågar sig i en ledare om det föreligger en jävsituation när jag, i egenskap av generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, också sitter i Aktiebolaget Trav och Galopps (ATG:s) styrelse.

Min uppfattning är den motsatta. Spelmissbruk är en viktig folkhälsofråga och möjligheten att från statens sida bedriva en ansvarsfull spelpolitik ökar genom detta förhållande.

För att förbättra möjligheterna till insyn och påverkan på ATG:s verksamhet har regeringen beslutat att Folkhälsomyndigheten ska inneha en av styrelseplatserna i bolaget. Något jävsförhållande uppkommer inte eftersom jag företräder samma intresse - folkhälsan - i båda sammanhangen. Tillsynen av ATG hanteras av Lotteriinspektionen. Styrelsearvodet är 7 500 kronor i månaden.

Ledaren ifrågasätter också att Folkhälsomyndigheten inte har tagit ställning i vissa spelfrågor. Folkhälsomyndighetens verksamhet ska, enligt instruktion från regeringen, stå på vetenskaplig grund. Spel om pengar är ett relativt nytt forskningsområde och det saknas fortfarande mycket kunskap, särskilt vad gäller vilka effekter olika förebyggande åtgärder har på spelproblemen. I de frågor där det saknas tillräcklig kunskap och forskning har inte Folkhälsomyndigheten tagit ställning.

Johan Carlson

generaldirektör, Folkhälsomyndigheten

Politisk redaktör svarar: Regeringen har naturligtvis utsett dig, Johan Carlsson, till styrelseledamot i ATG eftersom du är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Men rent principiellt är du Johan Carlsson fortfarande en människa som deltar på styrelsemötena. Ingen vet vad som sägs där, även om jag naturligtvis inte misstror dig för något.

Det är därför jag betraktar det som klantigt att du var med och fattade beslutet.

Vidare är det bra att Folkhälsomyndigheten arbetar på vetenskaplig grund och endast tar ställning där myndigheten har tillräcklig kunskap. Dessvärre kan jag konstatera att det fortfarande finns kunskapsluckor inom området trots att Folkhälsomyndigheten forskat i ämnet sedan 1998.

Annons