Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för mopedrallyt i Hammerdal

Knattrande 2-taktare spred ett nostalgiskt rökmoln över Hammerdal på torsdagskvällen. Flakmoppar, trampmopeder och andra raririteter körde i maklig rallyfart runt nejden.

Annons

Blåröken låg tät över parkeringsplatsen framför hotellet i centrala Hammerdal när ett 50-tal mopeder gav sig iväg på en historisk resa.

– Det är första gången i Hammerdals historia som det anordnas mopedrally, säger Pär Zackrisson.

Tillsammans med Andreas Wikman och Jon Nilsson står han värd för arrangemanget som en del i den pågående Joelveckan.

– Vi ville skapa ett extraevent till Joelveckan och det verkade finnas ett intresse för mopeder.

Att intresset för mopeder verkar vara stort kan sägas vara en underdrift. Till torsdagskvällens rally runt de fagra utrikes trakterna dök ett 50-tal veteranmopeder upp.

– Kul att det dök upp så många, vi hade varit nöjda med 10, säger Pär Zackrisson.

Bland den församlade publiken kastades många nostalgiska blickar på de tappert knattrande maskinerna. Särskild uppmärksamhet riktades mot en Crescent F50GLX med bara 45 mil på mätaren.

Många var de som drömde sig bort till en ungdomstid av jackade kolvar och ställbara förgasare. För arrangören Andreas Wikman är det farten som är tjusningen.

– Och så är mopeder billiga och lättmekade.

På en brandgul DBS Herkules från 1975 med dottern Maja på pakethållaren sitter Elin Andersson från Hammerdal. Hon ser fram emot samvaron och att få köra en sväng.

– Jag fick moppen för 13 år sedan när jag konfirmerades. Kompisarna fick vespor och man var inte supernöjd då, men nu är jag glad över den.

För ett par veckor sedan fixade hon till mopeden med kvällens mopedrally i sikte.

– Nu går han som ett skott.