Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé för samiska skyltar

Det går fortsatt trögt för den sydsamiska hemspråksundervisningen men desto bättre för andra språkprojekt. Det konstaterar sametinget i sin årliga lägesrapport för de samiska språken.

Problemet har funnits länge och det kvarstår. Många av de 166 barn som för närvarande har rätt till sydsamisk hemspråksundervisning får det inte. Ofta är det praktiska omständigheter som står i vägen för kommunerna, som att det inte finns lärare eller att dessa erbjuds så få timmar att de inte kan ta jobben.

Det konstaterar Sametinget i sin årliga rapport över tillståndet för de samiska språken, där sydsamiskan kategoriseras som "svårt hotad".

Det positiva, enligt samma rapport, är att några kommuner i länet har fått till en fungerande distansundervisning med norsk hjälp. Dessutom anses flera av de pedagogiska grepp som Sametinget provat på senare år vara lyckade, med mentorskap och kurser såväl som mindre formella sammankomster där samiskan är alltid är norm.

Men enligt Ingegerd Vannar, som är arbetsledare på Samiskt språkcentrum, är nog skyltprojekten de som fått störst genomslag i det svenska majoritetssamhället.

– Man kan säga att skyltarna bli en sorts statussymbol, för syns man inte så finns man inte, säger hon.

I Jämtland har 16 orter och flera myndigheter fått samiska namn under det gångna året och även om hon själv inte besökt Östersunds nya arena så ser hon det som mycket positivt att inte bara namnet, utan även informationstavlorna är skrivna på samiska.

– Det är jättepositivt att samiskan synliggörs på det viset. Skyltar är barns första lärobok och när de finns placerade på ställen där så många människor rör sig gör det att samiskan till slut kommer att kännas som ett naturligt inslag i folks vardag, säger Ingegerd Vannar.

Det finns ingen aktuell räkning på hur många som pratar sydsamiska på den svenska sidan gränsen, men Sametingets bedömning är att det kan röra sig om 300 till 800 personer.