Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé när Ås satsade på nyttig cupmat

Hamburgare, godis och läsk – är det den gällande cupmaten?

Eller kan Ås IF:s nyttiga satsning i Åscupen bli en stilbildare?

– Vi satsade på vanlig mat, frukt och grönsaker ... och det blev succé, säger Susanne Olsson.

Matutbudet på idrottsevenemang ser ofta ganska lika ut. Det är enkelt och lönsamt ... men inte alltid så nyttigt.

Men i helgens Åscupen visade Ås IF att det faktiskt finns annan väg att gå.

– Vi kastade ut hamburgare, godis och läsk och ersatte med vanlig husmanskost, mjölk, grönsaker och frukt.

– Och det blev succé, säger Susanne Olsson som varit den drivande kraften bakom den nyttiga satsningen.

• Succé även bland ungdomarna?

– Ja faktiskt. I stället för godis kunde man köpa morotsstavar, gurka och blomkål med dip och det blev sån rusning att vi inte hann få ut grejerna i den takt de tog slut. Det var beställning på beställning.

– Och lunchen, som lagades av en kock, var också väldigt uppskattad.

• Men det låter som ett dyrare och mer krävande alternativ än att erbjuda grillkorv och smågodis?

– Ja det är dyrare och svårare att tjäna pengar på det här sättet, och inkomsten från en sån här cup är ju jätteviktig för vår verksamhet. Men vi kommer att få ett minst lika stort överskott som tidigare år.

• Hur går det ihop?

– Det har varit jättelätt att få hjälp av sponsorer, de har varit väldigt positiva till att vara med i den här satsningen. Runt 75 procent av alla matvaror har vi fått den vägen.

• Blir det en nyttig Åscup även nästa år?

– Det kan jag nästan garantera, och vi arbetar för att den här linjen ska bli gällande för alla sektioner i Ås IF.

Och det nyttiga tänket kan få ett ännu större genomslag – Susanne som jobbar för Sisu Idrottsutbildarna (som stöttat den här satsningen) vet att det i Idrottens Hus finns planer på att skapa resurser för att kunna stötta föreningar som vill ta liknande initiativ.

– Och vi ska även ha ett möte med Krokoms kommun, som också bidrog i den här satsningen – de är också intresserade av att stötta de som vill erbjuda bättre mat på sina evenemang, säger Susanne Olsson.

Totalt deltog runt 600 ungdomar i Åscupen som spelades i strålande solsken.