Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succépremiär för Åk en mil, vinn en bil – stor längdfest i Storhogna

Första upplagan av längdskidloppet Åk en mil, vinn en bil, blev en succé. Nära 2 000 åkare i alla åldrar gjorde loppet på fjället vid Storhogna till en stor folkfest.

– Uppför var det bakhalt och sedan flög det väldigt utför. Men det var kul, Iris Werme, från Solna, men ursprungligen jämtlänning.

Milspåret öppnades tufft med en rejäl backe direkt, sedan var det lättare och mer omväxlande innan den avslutande utförskörningen ner mot målet.

Iris Werme tyckte det var extra roligt med sådan bredd på startfältet, även åldersmässigt. Yngsta var endast 4 år gammal.

– Jag trodde aldrig att det skulle vara så mycket barn, och små barn. De stakade och kämpade. Jätteimponerande! Jag fattar inte att de orkar, säger Iris Werme, som gick ut tidigt då åkarna spreds ut i olika startgrupper med 250 per kvart.

Se även: Stort bildspel från Åk en mil, vinn en bil i Storhogna

Hennes svärson, Andreas Stefansson, Gävle, hade mer otur och drabbades av väderomslaget.

– Jag körde i näst sista startgrupp och jag kom väl halvvägs när det började snöa rejält. Så det blev bakhalt och var jobbigt, men roligt. Jättekul att det kan komma så mycket folk, det var en rejäl folkfest, säger Andreas Stefansson, Gävle, och varken han eller svärmor Iris Werme är främmande för att återkomma ett annat år.

För det stora dragplåstret, förstapriset, en bil värd 370 000 kronor, hade de inte turen att vinna. Den gick i stället till Ljusdal och Jerry Hansson, som inte hade tänkt åka loppet, men ändrade sig och hakade på när övriga familjen körde. Något han knappast ångrar.

– Omtumlande! Det är ju inte varje dag man vinner en bil. Trodde inte det var sant när jag tog upp nyckeln. Men det var ett jätteroligt lopp också, säger den lycklige bilvinnaren.

Läs mer:

Vinn en bil i ny skidtävling för hela familjen

Skidtävling på långfredagen snart fullbokad: "Vill få Jämtland på skidor igen"

Parallellt med den stora folkfesten kördes också ett elitlopp med riktigt bra startfält. Vinnare där blev Oskar Kardin, Östersunds SK, och Lina Korsgren, Åre.

Oskar Kardin vann en spurtstrid sekunden före Anton Karlsson, Åsarna, och ytterligare två före Markus Ottosson, Skellefteå. Lina Korsgren hade lite större marginal – sex sekunder till Evelina Settlin, Hudiksvall, och 22 sekunder till Elin Mohlin, Åsarna.

Från arrangörsklubben Åsarna IK var det muntra miner efter det första året. Lite smärre problem med logistiken kring parkering och bussning, samt spåren som i det varma vädret inte riktigt höll hela vägen, men tar inte udden av helheten.

– Jag känner mig oerhört nöjd. Det blev den folkfest som vi hade hoppats. Nu ska vi utvärdera det här ordentligt, men jag tror att vi kan ta emot 4 000 startande framöver. Men då gäller det att fixa logistiken med fler bussar, säger tävlingsledaren Ingvar Borg.

Resultatlistorna hittar du här