Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sugen på att jobba som lärare?

Jag har arbetat som lärare i grundskolan i Östersund i många år. Efter kommunaliseringen så är det mycket som förändrats. Min tid med undervisning har ökat med 25 procent.

Tidigare var svenska, engelska och matte så kallade kärnämnen och undervisningen bedrevs i 20-grupper. Nu är antalet elever 30 och ibland fler i klasserna.

Tiden utanför lektionerna fylls nu med administration, rättning av nationella prov, möten och så vidare. Tiden för att finnas till för elevkontakter, utveckla arbetet, planera tematiskt med mera, lever på sparlåga.

Pedagogisk planering hinns inte med. Vi använder "tröskelpedagogik" i alltför många fall, det vill säga tänker ut en lektionsplanering på väg till lektionen, eller som en ny lärare sa: "Jag använder mig av den rutin och erfarenhet jag inte har".

Bli lärare? Du ska ha akademiska studier i fyra–fem år vilket innebär cirka en halv miljon i studieskulder.

Ingångslönen i Östersund är 21 000 kronor. Om du blir sjuk så går det bra att sätta in vem som helst som vikarie, alla har ju gått i skolan och vet hur det går till.

Saknas språklärare, inga problem, importera en infödd, som ibland inte är så säker på svenska.

Känner du dig fortfarande sugen på att bli lärare? Det finns många lediga platser på lärarhögskolorna.

Satsa fem år efter gymnasiet, ta studielån och när du sen ska arbeta i skolan, känn dig trygg med att alla – staten, kommunen, politikerna, pressen, föräldrarna med flera, kommer att tala om för dig hur du ska utföra ditt arbete.

Sugen på ett kvalificerat arbete med hög status?

Trött

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel