Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sund investering öka RF–anslagen

Under hela valrörelsen argumenterade RF-ordföranden Karin Mattsson Weijber för mer pengar till svensk idrott. Om någon vecka får vi svaret: Står Stefan Löfvén fast vid sitt vallöfte, eller blir det fortsatt status quo?

Det statliga anslaget till svensk idrott är ett ständigt debattämne. RF hävdar att det stått stilla sedan 2010. den nyss avgångne idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth, M, menade däremot att idrotten visst fått en uppräkning, men på annat sätt än via det generella statliga stödet.

Fakta är ändå att de 1,7 miljarder kronor som utgick till Riksidrottsförbundet redan 2010 sedan dess inte räknats upp. En tågordning som Karin Mattsson Weijber i omgångar har protesterat högljutt emot. Hon kräver mer.

Det gör hon rätt i. Svensk idrott förtjänar mer pengar. Inte minst när samhället i övrigt går mot högre sjukskrivningstal och den allmänna folkhälsan pekar åt fel håll, måste idrottsrörelsen få fortsätta vara en stark motvikt.

Precis som RF själva framhåller är idrotten universell. Den har sitt eget språk och inte minst i ett samhälle där integrationen av nyanlända utlandsfödda blivande svenska medborgare går trögt, kan idrotten spela en central framtidsroll.

Nu är det inte bara statliga bidragsmiljarder som är skillnaden mellan en stark eller svagare idrottsrörelse. Men i takt med att anslaget stått och stampat på samma nivå, urholkas vissa saker av RF:s verksamhet. Idrotten måste välja bort, vilket aldrig är av godo.

Därför hördes Karin Mattsson Weijbers röst extra högt i somras. Redan under den politiska Almedalsveckan i Visby slog hon ett slag för höjda anslag och så fortsatte det.

Den berömda droppen som urholkar stenen kan vara ett sätt att till få gehör för sina argument. Tillräckligt många upprepningar av ett budskap gör att inte ens hårdhudade politiker till sist orkar stå emot.

Om det här stämmer får vi se när Stefan Löfvén och hans finansminister Magdalena Andersson lägger fram sin första statsbudget senare i oktober.

Vallöftet var i varje fall 272 miljoner kronor mer till idrotten från 2015. Och det börjar onekligen bli dags att Socialdemokraterna faktiskt infriar något av alla de stora ord som fälldes under valrörelsen. Hittills har de annars dansat efter både Vänsterpartiets och Miljöpartiets pipa.

Nu är knappast RF-anslaget lika kontroversiellt som vinster i välfärden eller kärnkraften, men ändå: Stefan Löfvén måste upp till bevis. Inte minst som han lyfte fram idrott och folkhälsa i sin egen regeringsförklaring.

Det var vackra ord som nu måste följas av konkret politik i form av mer pengar.