Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundqvist förlorade utdraget maktspel

Till sist fanns ingen utväg: Maths O Sundqvist skrev på avtalet som visserligen gör honom skuldfri, men som samtidigt tar ifrån honom livsverket Skrindan.

Sundqvist landade på fötterna. Han sägs få behålla någon del av sitt imperium, men det skyler inte över faktum: För Sundqvist som företagare och person är det skedda förstås tragiskt.

 

I månader har han löpt gatlopp och blivit sinnebilden för finanskrisens förlorare. Länge teg han, i förhoppning om att nå avtalslösningar och få behålla sina företag. När inte det fungerade började ett race i offentlighet, där smutskastning, anklagelser och hot präglade samtalstonen mellan Sundqvists läger och Carnegie/Riksgälden.

Taktikbytet utmynnade i natt i en uppgörelse. Hur långt Carnegie sträckte sig i förhållande till januaris ursprungsförslag är okänt. Varken Sundqvist eller Carnegie yppar detaljer. Delar av Skrindans innehåll i Jämtland sägs bli kvar i Sundqvists ägo, men vad det innebär i praktiken yppas inget om. En option på vissa eventuella övervärden i Skrindan finns också för Sundqvists del, som möjlig bonus om fem år.

Utåt verkar Sundqvist ha vunnit något. Han undvek nesan av offentlig auktion, liksom risken för personlig konkurs. I och med uppgörelsen lär heller knappast några rättsliga processer bli aktuella i efterhand. Men säkert känner han innerst inne besvikelse. Det var ändå företagen han slogs för i ett drygt halvår efter att finanskraschen briserat hösten 2008.

Nya kvastar skall nu sopa på fastighetsbolagen FABÖS och Norrvidden. Valot Invest tar över. FABÖS flagga vajar kvar på gamla Fältjägareregementet, men vad ägarförändringen betyder för Stadsdel Norr är ovisst. Det behöver nödvändigtvis inte vara negativt, men nuvarande investeringsstopp i finanskrisens fotspår lär tills vidare bestå.

För Sundqvist är det som hänt givetvis smärtsamt. Det sägs att en företagare inte får styras av känslor. När Sundqvist köpte och sålde som mest hade han rykte om sig att vara oerhört tuff. Nu lär han måsta stålsätta sig igen för egen del.

Han tappar mycket av sin tidigare makt. Därmed också inflytande och ekonomiskt svängrum, även om han säkert har värden för åtskilliga miljoner kvar efter nattens uppgörelse med Carnegie.