Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sundqvist var inte den som fällde banken"

Maths O Sundqvist var inte den som fällde investmentbanken Carnegie. Oavsett hans inblandning så hade banken stupat, möjligen med några månaders fördröjning. Den här uppgiften finns i en bok som kommer ut på onsdagen.

Under ett år har författaren Karolina Macéus arbetat med boken, som fått namnet "Det är jag som äger Carnegie". Titeln anspelar på ett citat från chefen för Riksgälden, Bo Lundgren.

Han ska ha yttrat orden när han första dagen efter att staten tagit över bankens ägande inte blev insläppt på Carnegies huvudkontor i Kreugerpalatset.

En spridd uppgift har varit att den numera avlidne jämtländske finansmannen Maths O Sundquist var den som fällde banken. Något som Karolina Macéus anser inte stämmer.

I stället pekar hon på Carnegies filial i Norge. Den norska kreditportföljen var i ett bedrövligt skick

– Carnegie ägnade sig i stor skala år otillåten riskexponering, 90 procent av kapitalbasen var utsatt får den här exponeringen, menar författaren.

Allt slutade med att bankens oktroj drogs in och staten, genom Riksgälden, gick in som ägare.

Även om Maths O Sundqvists affärer ges andra dimensioner i boken, så går det inte att komma ifrån att de i sig var anmärkningsvärda. Tillgångar fördes ju över till Sundqvists barn och det i ett skede när det för alla inblandade måste ha stått klart att läget blivit prekärt.

– Att banken tillät de affärerna är ytterligare ett exempel på att de inte tog riskerna på allvar, säger Karolina Macéus.

-----------------------------------------

Utdrag ur boken "Det är jag som äger Carnegie, Maktspelet om Sveriges mest anrika investmentbank":

" ... Spelet med balansräkningen hade nått vägs ände. Hade inte inspektionen tagit tillstånden, utan Carnegie hade fått in nya ägare och den dryga miljarden i nytt kapital hade bolaget gått omkull. Miljarden hade bara räckt någon månad, förklarar dåvarande finanschefen Kristina Schauman.

Det hade med den norska kreditportföljen att göra. 'Bolaget hade ändå rykt den sista december och inte på grund av Maths O Sundqvist utan på grund av den norska kreditportföljen', berättar en person som jobbade intensivt med den. En nedskrivning på omkring en miljard görs i den norska portföljen efter att banken har tagits över av staten.

Den städningen hade inte varit möjlig utan staten i ryggen. Kreditportföljen var enligt tidigare chefer uppbyggd på väldigt lösa grunder.

När DnB Nor några veckor senare drar in sina krediter måste Carnegie använda sitt egna kapital att täcka underskotten i kundportföljen.